Self test: Ξεκινούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς ένα θετικό κρούσμα οδηγεί σε υπερωρία

Υποχρεωτικά είναι από αύριο τα τεστ αυτοδιάγνωσης για χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο – Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει με τις πληρωμές

Υποχρεωτικά είναι από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου τα self test για χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος της διασποράς των κρουσμάτων και μεγαλύτερη ασφάλεια για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα εισέρχεται στην δεύτερη φάση του μαζικού αυτοελέγχου καθώς ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα τα self test θεωρούνται απαραίτητα για τους μαθητές και τους καθηγητές στα σχολεία.

Σημειώνεται πως η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου και μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου, το μέτρο των self test στις επιχειρήσεις θα εφαρμόζεται πιλοτικά, κυρίως επειδή είναι η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του (εκτός των σχολείων). Επομένως, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα self test με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία, να υποβληθούν στο τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία όποτε αυτοί επιθυμούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν κάνει το self test πριν πάνε στη δουλειά τους και να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα.

Τι συμβαίνει με τους «αρνητές» των self test και τι με όσους βρεθούν θετικοί  όσον αφορά στην πληρωμή

Οσον αφορά στους αρνητές των self test, δηλαδή τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και να μην δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μην δεχτούν την εργασία τους και μάλιστα έχουν και τη δυνατότητα να μην τους πληρώνουν το μισθό που αναλογεί στην περίοδο που δεν εργάζονται.

Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εργαστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθός του εργαζόμενου θα πληρώνεται κανονικά με το επίδομα ασθενείας του ΕΦΚΑ και με την αμοιβή που προβλέπεται από τον εργοδότη για την αναρρωτική άδεια.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν νοσεί αλλά κάποιος συνάδελφός του βρεθεί θετικό στον κορονοϊό και πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα (για 7 ή 14 ημέρες) καθώς ήρθε σε άμεση επαφή μαζί του, όταν επιστρέψει στη δουλειά του θα κληθεί να αναπληρώσει τον χρόνο απουσίας του στο 50%, με μία ώρα υπερεργασίας την ημέρα.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά

selftests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Πώς θα τα προμηθεύονται οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο. Θα χρειαστούν :

  1. Τον ΑΜΚΑ τους και
  2. Την αστυνομική τους ταυτότητα.

Μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του)  έχει αυτή τη δυνατότητα.

Πού γίνονται οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Τα βήματα για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι το αποτέλεσμα είναι τα εξής:

  • μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και
  • μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
  • ταυτοποιούνται με την χρήση των κωδικών του taxisnet,
  • εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και
  • υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»

Τι γίνεται επί θετικού αποτελέσματος self-test

Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν δήλωση θετικού αποτελέσματος  και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα πρόστιμα

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.)  για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Προσοχή, καθώς όπως προειδοποιεί το υπουργείο Εργασίας, η  εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές κλπ.).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.