Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις πατριωτικές δηλώσεις Δένδια…”επίθεση” με άρθρο συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ !!

Ο Π. Ιωακειμίδης του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν πέρασαν λίγες ώρες από την σθεναρή και γενναία στάση Δένδια στη συνάντησή με τον τούρκο ομόλογο του και έβγαλε την  χολή του με δημοσίευμα στα ΝΕΑ που στεναχωρήσαμε τα μεμέτια….

ivakeimidis

Ακολουθεί το άρθρο του Π. Ιωακειμίδη* στο in.gr

Κανένας δεν προσδοκούσε θεαματικά πρακτικά αποτελέσματα πάνω στα
επίμαχα θέματα υψηλής πολιτικής από την πρώτη διμερή συνάντηση του
έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μ.
Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Αλλά δεν περίμενε βεβαίως και μια δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών. Αντιπαράθεση η οποία μοιραίως επισκιάζει τις ιδιαίτερα θετικές πτυχές των συναντήσεων τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καθώς, ως φαίνεται, σε μια σειρά από ζητήματα κυρίως χαμηλής πολιτικής
υπήρξαν προσεγγίσεις και δυνατότητες συνεργασίας.

Η δημόσια αντιπαράθεση πάνω στις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Και οι δύο υπουργοί θα έπρεπε να αποφύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες πάνω στα επίμαχα θέματα και πρώτος βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος παρέσυρε(;) τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε λεπτομερή ανταπάντηση. Παρά ταύτα, θα πρέπει να συγκρατήσουμε:

Το γεγονός ότι υπήρξε η συνάντηση ενώ είχαν εκφραστεί σημαντικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες πραγματοποίησής της. Αυτό καθαυτό το γεγονός αποτελεί μια θετική εξέλιξη, παρά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορές απόψεων. Οι χώρες μπορούν και πρέπει να συνομιλούν όχι μόνο σε στιγμές καλοκαιρίας αλλά και σε ώρες κακοκαιρίας.

Παρά την αντιπαράθεση, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο, τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένης και συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατάλληλη στιγμή.

Όπως προκύπτει, συμφωνήθηκε και μια ελληνοτουρκική θετική ατζέντα πάνω σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως οικονομίας, εμπορίου, μεταφορών, για την ενίσχυση της συνεργασίας. Είναι η στρατηγική που ακολούθησε στο παρελθόν ο Γ.Α. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και έδωσε καρπούς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, με την αναβάθμιση της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, θέλησε να στείλει και ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη, προς την οποία στρέφεται τώρα, και στην οποία θέλει μάλιστα να ενταχθεί η Τουρκία ως πλήρες μέλος.

Πάντως, στην πολιτική σφαίρα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πότε να σιωπάς. Η διπλωματία του μεγαφώνου δεν οδηγεί πουθενά…

*Ο ομ. καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής –
σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.  

Υ.Γ

Σας θυμίζουμε τι είχεγράψει ο κ. Ιωακειμίδης για τον Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρο…

200621112648 ioakeimidis floros

«Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει λίγο τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ από το να μιλάει συνεχώς και να λέγει τα όσα ανεύθυνα λέγει πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση που τόσο επιδιώκει η Τουρκία ;» . 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.