Λοιμωξιολόγοι: “Όχι” για άνοιγμα εμπορικών κέντρων και κέντρων αισθητικής – “Ναι” για τις σχολές οδηγών με self tests

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν αρνητική κι έτσι την επόμενη η αγορά θα λειτουργήσει με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δίνουν το “πράσινο φως” για την επαναλειτουργία των καταστημάτων με click away στην Κοζάνη αλλά και για την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης με την προϋπόθεση των δυο self test την εβδομάδα.

Τι συζήτησαν στην Επιτροπή

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων από τη Δευτέρα. Οι πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι υπήρχαν επιφυλάξεις από λοιμωξιολόγους για την επανεκκίνηση των εμπορικών κέντρων καθώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί παράταση ακόμη μίας εβδομάδας για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να έχουν επιπλέον στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τα «ανοίγματα» που έχουν γίνει έως σήμερα. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την «επανεκκίνηση» των κέντρων αισθητικής.

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι ειδικοί δεν «βλέπουν» αρνητικά το να ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους μαθητές του Λυκείου αν και οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα βάσει των self test που διενεργούνται τις επόμενες ημέρες. Προς συζήτηση ήταν και το ζήτημα του λιανεμπορίου και ειδικά η αντικατάσταση του click inside με τη φυσική παρουσία καταναλωτών στα καταστήματα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών. Φαίνεται πως δεν υπήρξε κάποια απόφαση γι’ αυτό, σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί κάτι τέτοιο προκειμένου να ισχύσει από τις 24 Απριλίου, άρα το συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί.

Όσο για το Πάσχα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά “κανείς δεν πρέπει να περιμένει σήμερα ότι θα υπάρξει κάποια εισήγηση” και οι όποιες εισηγήσεις θα γίνουν λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ή και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν τέθηκε σήμερα στο τραπέζι ούτε το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες από το ερχόμενο Σάββατο και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το Πάσχα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τα στοιχεία που αξιολόγησαν

Στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων βρέθηκαν όλα τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται, καταγράφεται πτωτική τάση του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία, ενώ διαφαίνεται αυτή η τάση και σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς να έχουν διαφύγει οι δύο περιοχές από το βαθύ κόκκινο. Οι σκληροί δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους σχετίζονται με το χρονικό διάστημα δύο ή και τριών εβδομάδων νωρίτερα, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι. Με βάση τους αριθμούς των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία – είχαμε 525 εισαγωγές και 480 εξιτήρια χθες- θεωρούν ότι ίσως επιτρέπονται κάποια περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων και «χαλάρωσης» μέτρων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.