Επιχείρηση «Ελευθερία Νο2» το φθινόπωρο! Συναγερμός σε τρία Υπουργεία

Ανατροπή στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των πολιτών φέρνει έρευνα της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer που καταδεικνύει την ανάγκη για επανάληψη της διαδικασίας από το φθινόπωρο!

Η Κυβέρνηση που έχει τεθεί από τις αρχές του έτους σε πλήρη συναγερμό προκειμένου να εμβολιάσει εγκαίρως τις ευπαθείς ομάδες και εν συνεχεία να αρχίσει να εμβολιάζεται και ο πληθυσμός κάτω των 60 ετών, θα αναγκασθεί να τρέξει εκ νέου ένα δύσκολο και κοστοβόρο πρόγραμμα όταν θα αρχίσει να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παράλληλα με τον εμβολιασμό των πολιτών νεαρής ηλικίας θα πρέπει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή την εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία Νο2», αρχής γενομένης ξανά από τους υπέργηρους και το υγειονομικό προσωπικό.

Όσοι έκαναν την δεύτερη δόση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, από τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να περιμένουν νέα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο ή θα πρέπει να κλείσουν νέα ραντεβού μέσω της γνωστής ψηφιακής πλατφόρμας.

Η Pfizer είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ότι μετά τους έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, η αποτελεσματικότητά του παίρνει την κατιούσα. Από τον Σεπτέμβριο, οι πρώτοι εμβολιασθέντες δεν θα έχουν ανοσία της τάξεως του 90% που είχαν όλους τους προηγούμενους μήνες.

Επίσης πιθανές νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού να μην καταπολεμούνται με τα υφιστάμενα εμβόλια και να πρέπει να αλλάξει η σύστασή τους, ώστε όταν έλθει η ώρα για την «Ελευθερία Νο2» οι φαρμακευτικές εταιρείες να είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την αγορά με ακόμη πιο ασφαλή εμβόλια.

Η ανακοίνωση της Pfizer για επανάληψη του εμβολιασμού έχει θέσει σε εγρήγορση και συναγερμό τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας. Η επιτυχημένη ψηφιακή πλατφόρμα κλεισίματος των ραντεβού που σχεδίασε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης πιθανότατα να παραμείνει ίδια όταν έλθει η ώρα για τα εκατομμύρια νέα ραντεβού.

Το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αρχικώς θα περιμένει τις αποφάσεις της Κομισιόν για την προμήθεια των εμβολίων, αφού είναι άγνωστο εάν θα διανεμηθούν πάλι δωρεάν, υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι παραγγελίες και πόσο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ με άγνωστες ακόμη συνέπειες ως προς την χάραξη του κρατικού προϋπολογισμού. Εξ ίσου σε συναγερμό ευρίσκεται και το Υπουργείο Υγείας, αφού ο Βασίλης Κικίλιας θα κληθεί να διορθώσει τις όποιες «ατυχίες» και να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα νέα κύματα της πανδημίας που αναμένουν οι επιστήμονες έως τα τέλη του 2021.

Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι μεγάλο, αφού οι ΜΕΘ πρέπει να επανδρωθούν, οι εφημερίες να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες και να γίνει καλύτερη διαχείριση των σοβαρών κρουσμάτων. Ενδεχομένως να εμπλακούν και άλλα υπουργεία και οργανισμοί και αυτό διότι τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν υπό έκτακτη αδειοδότηση επειδή δεν είχαν μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφαλείας. Κατά συνέπεια θα χρειασθούν νέες εγκρίσεις, έλεγχοι και εκ νέου διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η «Ελευθερία Νο2» δεν σηκώνει δικαιολογίες και υπεκφυγές. Είναι άγνωστο με ποιον τρόπο και με πόση ισχύ θα κάνει την επανεμφάνισή του ο κορωνοϊός το φθινόπωρο. Όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι θα ζήσουμε με τον ιό τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να είναι τόσο απειλητικός, αφού έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και υπάρχουν εμβόλια και τεστ που θωρακίζουν τις κοινωνίες.

Η Pfizer, η εταιρεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα τα περισσότερα στοιχεία από τις έρευνες που διενεργεί, διευκρινίζει ότι από τα πορίσματα της νέας μελέτης η προστασία εντός εξαμήνου από τον εμβολιασμό είναι δεδομένη. Μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού οι μελέτες γίνονται σχεδόν παράλληλα με τον εμβολιασμό.

Σε διάστημα από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, από τους 927 συμμετέχοντες στην δοκιμή που αρρώστησαν με κορωνοϊό μόλις οι 77 είχαν λάβει ενεργό εμβόλιο εν συγκρίσει με τους 850 που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Κατά συνέπεια το εμβόλιο παραμένει κατά 91% αποτελεσματικό για τους επόμενους έξι μήνες.

Βεβαίως προστατεύει και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, της σοβαρότερης έως τώρα. Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, όπως ορίζεται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και 95,3% αποτελεσματικό κατά της COVID-19, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ανέφερε η Pfizer.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.