Lockdown: “Πονοκέφαλος” τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή επανεκκίνηση – Οι προβλέψεις και τα σενάρια

Τη σύνθετη εξίσωση της σταδιακής επανεκκίνησης δραστηριοτήτων και οικονομίας, καλούνται να “λύσουν” ειδικοί και κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και δεδομένης της κοινωνικής κόπωσης από το παρατεταμένο lockdown. Σημαντικά κριτήρια για τα επόμενα βήματα θεωρούνται τα στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και οι αντοχές των ΜΕΘ στα νοσοκομεία, που ήδη λειτουργούν στα όριά τους, και ο πιο βασικός δείκτης σε αυτή τη φάση, είναι ο αριθμός των νοσηλειών. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σε 526, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ενώ στην Αττική φαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση των νοσηλειών, καθώς η διαφορά μεταξύ εξιτηρίων και εισαγωγών είναι μικρή. Όσον αφορά τις ανάγκες σε ΜΕΘ στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, η πίεση αναμένεται να είναι ασφυκτική για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμη. Την Τρίτη, πάντως, ανακοινώθηκε νέα “έκρηξη” με 4.309 νέα κρούσματα κορονοϊού. Σε μία ημέρα 79 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου (αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ για το 2021), οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 751, ενώ το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε σε 5,73%. Σημειώνεται, πάντως, ότι διενεργήθηκε αριθμός ρεκόρ 75.182 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 24.543 ήταν μοριακά και τα 50.639 rapid, ενώ με την προοπτική της έναρξης και της διαδικασίας του self testing πολλοί είναι εκείνοι που προειδοποιούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί σημαντικά. Ειδικοί και κυβέρνηση χαρακτηρίζουν τα self test ως “κλειδί” για τα επόμενα βήματα επιστροφής σε μία κάποια κανονικότητα και στο πλαίσιο αυτό γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να φτάσουν στα φαρμακεία όλης της χώρας, ώστε αρχικά να διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς αποτελεί προτεραιότητα η επανεκκίνηση της εκπαίδευσης.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Ακαδημίας των Αθηνών για την πανδημία, “θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών”. Ο καθηγητής τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, “ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων”, ενώ συνέστησε την προσοχή για τις ηλικίες 20-50 ετών, καθώς “ανοίγει η ψαλίδα τις τελευταίες εβδομάδες και προσβάλλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού. Το κόκκινο απλώνεται και δείχνει τη διασπορά στον νέο και ενεργό πληθυσμό”, όπως είπε.

Την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα θα εξετάσουν οι επιδημιολόγοι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιάσουν τα στοιχεία στους λοιμωξιολόγους και η Ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα κρίνει ποιες προτάσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης.

Προτεραιότητα τα σχολεία

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα μπορούσαν να δώσουν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Λυκείων και μόνο, στις 12 Απριλίου. Κι αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα self test στα φαρμακεία. Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως “τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών – τεσσάρων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα”. Όπως είπε, “θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο “αντιμαχόμενες” απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των Πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Η συζήτηση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Η συζήτηση για τις μετακινήσεις εκτός νομού και άρα για το σχέδιο “Πάσχα στο χωριό” αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Απριλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της στιγμής. “Παράθυρο” για Πάσχα στο χωριό ή έστω για “πράσινο φως” για μετακινήσεις από νομό σε νομό στις αρχές Μαΐου άφησαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. “H λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης” υπογράμμισε. Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν περιορισμοί σε μετακινήσεις εκτός νομού, είπε πως είναι πρώιμο να συζητηθεί. “Θέλουμε να υπάρχει υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές όμως που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες” τόνισε. Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι “είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για το Πάσχα. Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων”. Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά “δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα”.

Το άνοιγμα της εστίασης, που έχει πληγεί σφοδρά από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, μετατίθεται για μετά το Πάσχα, όπως όλα δείχνουν και τοποθετείται χρονικά πριν από τις 14 Μαίου, όταν και αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός.

Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις που εκφράζουν ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις 28 Απριλίου θα υπάρξει κορύφωση των αναγκών για κλίνες ΜΕΘ και μίλησε για περίπου 900 διασωληνωμένους. “Είμαστε μπροστά σε μια συνέχιση της αυξητικής πορείας, η οποία ελπίζω ότι θα σταματήσει, θα ανακοπεί πανελλαδικά από τις 18 του μήνα και έπειτα. Αυτό με την λογική ότι θα μπουν στο παιχνίδι και θα λειτουργήσουν γρήγορα και καλά και μαζικά τα self test. Το κλειδί αυτή τη στιγμή είναι αυτό. Και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σε συνδυασμό με την οργανωμένη ήδη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, το οποίο θα είναι το στρατηγικό μας όπλο για το μέλλον” ανέφερε. Τόνισε, επίσης, ότι “το σημαντικότερο ζήτημα για τον μήνα Απρίλιο είναι η διαχείριση του συστήματος υγείας. Οι δικοί μας υπολογισμοί είναι ότι η κορύφωση για τις ανάγκες σε ΜΕΘ και διασωλήνωση θα είναι γύρω στις 28 Απριλίου, άρα όλος ο μήνας. Τότε θα μιλάμε για περίπου 900 ασθενείς με ανάγκη για διασωλήνωση σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό ειλικρινά χρειάζεται άμεση και στενή συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Ελπίζω να λαμβάνεται ήδη πρόνοια” σημείωσε. Όπως είπε, “είναι καθαρά θέμα συνεργασίας για να αποφύγουμε τα χειρότερα”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.