Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει στις 2 Απριλίου η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών

Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε, την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικίας 65-69 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε σε αυτό το σημείο, την “εκπληκτική συμμετοχή” των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών για τους οποίους η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε την περασμένη Παρασκευή. Όπως είπε, ήδη έχουν κλειστεί 230.000 ραντεβού για εμβολιασμούς σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Σήμερα διενεργήθηκαν 26.000 εμβολιασμοί και στο σύνολο έχουν γίνει 1.630.000 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, έχουν κάνει τη μία δόση 1.065.000 πολίτες, δηλαδή η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 10,14%, και 565.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε, επίσης, ότι από την 1η Απριλίου μπαίνει σε νέα φάση η διενέργεια των εμβολιασμών, καθώς ενεργοποιείται σχεδόν το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή πάνω από 1.000. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μόνο τον Απρίλιο θα διενεργηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Τι αλλάζει με τις αδιάθετες δόσεις

Σε ό,τι αφορά τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων, ανακοίνωσε πως δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης, με λίστα αναμονής. “Τρέχουμε πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορες περιοχές της χώρας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το εφαρμόσουμε καθολικά τις επόμενες ημέρες”, είπε και εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος αν θα μπει σε λίστα αναμονής. Για όσους έχουν κλείσει το ραντεβού σε ΚΕΠ, σε φαρμακεία είτε με άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα και με το ΑΜΚΑ τους να κάνουν τη σχετική επιλογή και να μπουν στη λίστα αναμονής. Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει από τα εθελοντικά ραντεβού, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εμβολιαστούν νωρίτερα. Θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους τηλέφωνο με τα στοιχεία και θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι.

Και οι εκπαιδευτικοί στη λίστα αναμονής

“Εάν παρά την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής θα εξακολουθούν αδιάθετες δόσεις, τότε παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον σε αυτή τη διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς, που θα ενταχθούν στη λίστα αναπλήρωσης εντός αυτής της εβδομάδας”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διευκρίνισε ότι η επιλογή της επαγγελματικής κατηγορίας των εκπαιδευτικών έγινε με βάση το κριτήριο ότι είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα που είναι ήδη στην προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν γεωγραφική κάλυψη σε όλη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό ώστε να είναι σε θέση να κινητοποιήσουν συναδέλφους τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.