Κορονοϊός: Μικρότερος του 5% ο δείκτης θνησιμότητας – Οι παράγοντες που σχετίζονται με σοβαρή νόσηση

Δεν έχει μεταβληθεί ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στους παράγοντες εκείνους που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης, κάνοντας έκκληση για σωστή διατροφή, άσκηση και “μέτρο”.

“Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που βλέπουμε λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του μεγάλου όγκου νοσηλευόμενων ασθενών το τελευταίο δίμηνο, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σταθερά μικρότερος του 5%. Συνεπώς, ο δείκτης θνησιμότητας δεν έχει μεταβληθεί, αντίθετα η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του, έχει μειωθεί πιθανότατα λόγω βελτίωσης της θεραπευτικής προσέγγισης και φροντίδας των ασθενών covid αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών λόγω του μαζικού εμβολιασμού”, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στο ποσοστό θανάτων στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε χθεσινό δημοσίευμα από την ομάδα του πρύτανη του ΕΚΠΑ, που αναφέρεται στους παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσου. Όπως υπογράμμισε, εκτός από τη μεγαλύτερη ηλικία, στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η κακή φυσική κατάσταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. “Πολλά από τα παραπάνω αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και τον κίνδυνο θρόμβωσης και συνεπώς τις επιπλοκές της νόσου covid”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, δε, ότι “η κοινωνική αποστασιοποίηση αυξάνει το αίσθημα μοναξιάς, την κατάθλιψη και το άγχος και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και άλλες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ με αποτέλεσμα την απώλεια της καλής φυσικής μας κατάστασης και την αύξηση του βάρους και των επιπέδων παχυσαρκίας”. Όμως, σημείωσε, “όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι εφικτό και πρέπει να τροποποιηθούν, ως ένα μέτρο αντίστασης στον κορονοϊό” και υπογράμμισε πως η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι “όπλα” κατά του κορονοϊού. “Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε τις σωστές, τις καλές συνήθειες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και πάνω απ’ όλα να έχουμε μέτρο”, είπε η καθηγήτρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.