Αλλαγή ώρας 2021 Ελλάδα: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Αλλαγή ώρας 2021 Ελλάδα: Την Κυριακή 28 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ για φέτος η θερινή ώρα. Στάσιμο το θέμα της μόνιμης αλλαγής από την ΕΕ

Μια ώρα μπροστά θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο της εφαρμογής της θερινής ώρας, στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα δείξουν 04:00.

Αυτή η μετάβαση στη θερινή ώρα προβλέπεται να είναι η τελευταία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να τη διατηρήσουν, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι χώρες που επιθυμούν μόνιμη επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν επίσης για τελευταία φορά, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Το θέμα ωστόσο παραμένει στάσιμο, εν μέρει και λόγω της πανδημίας, με τις περισσότερες χώρες να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ τη δεκαετία του ’70, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, καθώς η θερινή ώρα εξοικονομεί 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περισσότερης ηλιοφάνειας. Από τη δεκαετία του ’90 ίσχυσε ενιαία πανευρωπαϊκή αλλαγή κάθε άνοιξη και φθινόπωρο σε θερινή και χειμερινή ώρα αντίστοιχα.

Στη χώρα μας το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, με την εφαρμογή θερινής ώρας από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.