Πως θα γίνει η Παρέλαση 25ης Μαρτίου

«Αποστειρώσεις» δρόμων, drones, πάνοπλοι αστυνομικοί, παρατηρητές ακροβολισμένοι σε ταράτσες, απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων. Eνα δίχτυ ασφαλείας θα απλωθεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, πάνω από την Αθήνα την παραμονή και ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με στόχο να καλύψει τόσο τα σημεία της παρέλασης όσο και κάθε βήμα των επίσημων προσκεκλημένων. Καθημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα μέτρα, για τα οποία θα διατεθούν στο σύνολό τους οι αστυνομικοί της Αττικής.

Το πλέγμα των μέτρων θα έχει ως επίκεντρο την εξέδρα των επισήμων, γύρω από την οποία θα δημιουργηθούν ομόκεντροι κύκλοι από απροσπέλαστα αστυνομικά μπλόκα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση πολιτών. Drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα «χτενίζουν» από αέρος τις τοποθεσίες της παρέλασης, μεταδίδοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ παρατηρητές θα βρίσκονται και στις ταράτσες των ψηλών κτιρίων. Εκτός από τη φυσική παρουσία των αστυνομικών, υπάρχει και πρόβλεψη για ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας από βαν της Αστυνομίας με απενεργοποιητές κινητών (jammer).

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδεύονται, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, από το πρώτο τους βήμα στην Αθήνα από πάνοπλους αστυνομικούς. Σε όλα τα σημεία διέλευσης θα πραγματοποιούνται ιδιότυπες «αποστειρώσεις» δρόμων, με στόχο να μην υπάρχουν… δυσάρεστες συναντήσεις, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται και τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν. Ομάδες περιφρούρησης θα τοποθετηθούν και σε όλους τους τόπους συναντήσεων και εκδηλώσεων στους οποίους θα παραβρεθούν οι επίσημοι συμμετέχοντες.

Ανάμεσά τους δεν θα βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τη σύζυγό του, που ακύρωσε την επερχόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορονοϊό στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές. Στην εξέδρα των περίπου 50 επισήμων θα βρίσκονται την 25η Μαρτίου ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, με τη σύζυγό του Καμίλα, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, που θα λάβει χώρα υπό αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, χωρίς την παρουσία κόσμου. Την παραμονή τής εθνικής επετείου, οι ξένοι ηγέτες θα βρεθούν στο νεόδμητο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα ξεναγηθούν σε ειδική έκθεση με χαρακτικά έργα των ηρώων της Επανάστασης του 1821. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων και κατά τη διήμερη παρουσία τους στην Ελλάδα, θα έχουν επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων με λάβαρα και σημαίες της Επανάστασης, ιππείς με παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές, καθώς και Rafale και ενδεχομένως αμερικανικά αεροσκάφη που θα πετάξουν στον αττικό ουρανό αναμένεται να συνθέσουν το παζλ της φαντασμαγορικής στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων. Φορώντας παραδοσιακές στολές αναμένεται να παρελάσουν και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Σχολής Ευελπίδων, ενώ για πρώτη φορά θα κάνουν την εμφάνισή τους τα ελικόπτερα Kiowa του Στρατού Ξηράς. Εξω από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθεί η εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» του 17ου αιώνα, η οποία μέχρι πρότινος κοσμούσε την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Εκτός από τους επίσημους εορτασμούς στην Αθήνα, «πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. και οι ενδεχόμενες αυθόρμητες, αλλά και προγραμματισμένες δημοτικές και περιφερειακές εκδηλώσεις μνήμης που μπορεί να γίνουν σε όλη τη χώρα, για τη διαχείριση των οποίων αναμένεται να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.