Οι Τούρκοι απειλούν αλλά δεν τολμούν διότι γνωρίζουν ότι θα τους σβήσουμε από τον χάρτη

«Όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις» στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, «το τίμημα θα είναι βαρύ».

«Όλοι πρέπει να ‘μαζέψουν’ το μυαλό τους και να μην προκαλούν περιπέτειες.

»Αυτές είναι οι πιο ειλικρινείς συμβουλές μας προς τους συνομιλητές μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της έντασης δεν βοηθά κανέναν» και ότι είναι προς όφελος όλων των χωρών να την αποφύγουν.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, στον απόηχο της δήλωσης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, πως «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», ο Χουλουσί Ακάρ είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» και ότι δεν θα επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ‘γαλάζια πατρίδα μας’» είχε διαμηνύσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ακολούθησε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και έξι εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έστειλε από την πλευρά του το μήνυμα πως η Ελλάδα, με εγρήγορση και νηφαλιότητα, επιβεβαιώνει ότι τα εθνικά της δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής.

«Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις, καθώς έχει μία πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο» υποστήριξε.

Σε ερώτηση εάν η δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη πλευρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει.

Την Παρασκευή, μήνυμα πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συμβάλλει ούτε στην ανάπτυξη της περιοχής ούτε στην ειρηνική συνύπαρξη, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σημειώνοντας πως «στη γείτονα χώρα οφείλουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε και κάνουν και να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των Διεθνών Συμβάσεων και κανόνων».

Ταυτόχρονα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA», ο κ. Ρήγας τόνισε πως «διαθέτουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και έχουμε σε απόλυτο βαθμό την ικανότητα για να αποτρέψουμε ο,τιδήποτε διανοηθούν να κάνουν».

«Η Ελλάδα, παρ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και είναι πολλά, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να υπερασπιστούν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

»Παρά τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, καταφέρανε, και είναι προς τιμή τους, με ιδίους πόρους και ιδίες τεχνικές δυνάμεις να κρατήσουν τον αμυντικό μας μηχανισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «η στρατιωτική ηγεσία δεν είπε τίποτε περισσότερο από τα αυτονόητα, όπως σας τα λέω και εγώ.

»Ότι, δηλαδή, η δική μας στάση είναι αποφασιστική, αμυντική και αποτρεπτική.

»Ότι μπορούμε κατά τρόπο απερίφραστο να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Είναι σαφές ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία και το ΚΥΣΕΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία τους είναι πάντα έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτό που τους ζητάται», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.