Παπαευαγγέλου: Μεγάλη η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης – Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει

Στη διασπορά του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού στην επικράτεια αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Όπως επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, “το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό. Με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα. δηλαδή με 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού με μια μέση ηλικία τα 44 έτη. Σταθερός παρέμεινε και ο συνολικός αριθμός των διεγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 10.500 κρούσματα. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα, σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν έχουμε μεγάλες συρροές. Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυνητικά θα επικρατήσει το στέλεχος”.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού: “Τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και θυμίζω ότι τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια που έχουμε στη χώρα, προστατεύει από τη λοίμωξη από το στέλεχος αυτό. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 650.000 δόσεις στην Ελλάδα. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Με το 6% των συμπολιτών να έχουν εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών, αυτό αποτελεί σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.