Ο διχασμός των ειδικών δεν προέκυψε ξαφνικά

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, δεν φανερώνει μόνο την αποτυχία της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία έχει εφαρμοστεί έως τώρα. Δείχνει και το βαθύ ρήγμα που έχει σχηματιστεί στην επιτροπή των ειδικών.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ τουςδεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία. Άλλες είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιρροών και σκοπιμοτήτων και άλλες αποτέλεσμα άγνοιας των πραγματικών στοιχείων.

Όταν υπάρχουν «διπλά βιβλία» στον ΕΟΔΥ κι όταν οι πολιτικοί πειραματίζονται στου… κασίδη το κεφάλι και προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους στους λοιμωξιολόγους, στις συγκυρίες και στον λαό, είναι αναμενόμενο να σχηματίζεται ένα πέπλο αδιαφάνειας σε ότι αφορά τα αληθινά δεδομένα της πανδημίας.

Η ασάφεια για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, σε σφοδρές διαφωνίες και σε ολέθριες για το κοινωνικό σύνολο αποφάσεις. Γι’ αυτό η «δημοκρατία», που αποκάλυψε το θέμα με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ για τον αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό, έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών, που έχει διχαστεί.

Η εφημερίδα έγραφε στις 20 Δεκεμβρίου 2020: «Όσοι επιστήμονες συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες αλλά και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσουν στην κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά και από την πανδημία και από την οικονομική κρίση που προκαλεί, εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα. Η κοινή γνώμη της χώρας μας θα μπορούσε να σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αν ετίθεντο στη διάθεσή της τα πρακτικά της επιτροπής για τον κορωνοϊό. Αφού, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική άποψη, “τα έχουμε πάει καλά” με τον κορωνοϊό, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά;»

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να σχηματίσει άποψη για το ποιος ευθύνεται για το χάος που έχει δημιουργηθεί με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και για το βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία, που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι πολίτες.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.