Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Την κάθετη διαφωνία τους -πλην της Ελληνικής Λύσης- εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την συζήτησή του επί της Αρχής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

 

Φίλης: “Η δεξιά δείχνει για μια ακόμα φορά την επιθετικότητά της απέναντι στην δημοκρατία”

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Νίκος Φίλης μίλησε για νομοσχέδιο «θεσμικής εκτροπής» που δημιουργεί ένα καθεστώς «Όργουελ» στα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση το φέρνει επίτηδες εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για να αποφύγει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τόνισε πως με το νέο σύστημα εισαγωγής και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ένα από τα τέσσερα παιδιά που εισήχθησαν πέρυσι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφέτος με το νέο σύστημα δεν θα μπορούσε να εισαχθεί. Πρόκειται, είπε, για μια επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να ωθήσει τα παιδιά στα υποβαθμισμένα ιδιωτικά κολέγια.

Ο μηχανισμός που στήνετε, είπε, είναι «μηχανισμός περικοπής παιδιών από τα πανεπιστήμια». Αναφορικά με την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, ανέφερε πως το ποσοστό ανέρχεται στο 0,1% και χαρακτήρισε «ρουσφέτια του κ. Χρυσοχοΐδη» την πρόσληψη 1.030 αστυνομικών για την φύλαξη των ιδρυμάτων, προσθέτοντας ότι αντ’ αυτών θα έπρεπε να προσληφθούν 1.030 πανεπιστημιακοί καθηγητές, που σήμερα απουσιάζουν από τα πανεπιστήμιά μας. Οι πρυτάνεις, τόνισε «λένε δώστε μας προσωπικό να οργανώσουμε εμείς την ασφάλεια του πανεπιστημίου» εσείς όμως δημιουργείτε και το Κέντρο Ελέγχου σημάτων, ήχου, εικόνας που θα υπάρχουν από κοινού εκπρόσωποι του πανεπιστημίου και της αστυνομίας, δηλαδή η αστυνομικοί θα έχουν πρόσβαση ακόμα και σε προσωπικά δεδομένα, όπως είναι τα e-mail. Βάζετε κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι αυτές δεν θα καταγράφουν στα αμφιθέατρα όταν γίνονται παραδόσεις μαθημάτων, αλλά στα αμφιθέατρα δεν γίνονται μόνο μαθήματα αλλά διεξάγονται και συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Αυτά, συνέχισε ο Νίκος Φίλης, «είναι παράθυρα κατά της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια». Υπογράμμισε ότι πρώην υπουργοί Παιδείας έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, όπως ο Γ. Σουφλιάς, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο Θ. Φορτσάκης, ακόμα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος, λέγοντας «σε αυτούς κυρία υπουργέ θα πρέπει να απαντήσετε και να απολογηθείτε, στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον και δημιουργείτε καθεστώς και φυτώριο για νέους Κορκονέα μέσα στα πανεπιστήμια. Ο εισηγητής της μειοψηφίας, επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η δεξιά δείχνει για μια ακόμα φορά την επιθετικότητά της απέναντι στην δημοκρατία» γιατί «έχετε δυσανεξία απέναντί της». Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, στηρίζει κάθε κινητικότητα και δήλωσε «πως το νομοσχέδιο αυτό ακόμα και εάν ψηφιστεί θα καταργηθεί στην πράξη και θα είναι από τα πρώτα που μια επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει».

Κεφαλίδου: Φτιάξατε μια τρύπα στο νερό

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός της με το σχέδιο νόμου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας ότι δεν έκανε διάλογο, λέγοντας ότι «ολομόναχος, κανείς δεν πάει μακριά…και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πάει ούτε μέχρι τις επόμενες εκλογές». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, «διακατέχεται από ιδεοληπτικές στρεβλώσεις, νομοθετούμε τα νομοθετημένα και μάλιστα τα υπερνομοθετούμε οδηγώντας σε ενστάσεις και αδιέξοδο». Χαρακτήρισε «αντιμεταρρυθμιστικό το καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια» λέγοντας πως «δίνετε χώρο σε μια πολυποίκιλη μάζα από μπαχαλάκηδες, εξωπανεπιστημιακούς, βαποράκια, ακτιβιστές κλπ, για να βρεθούν απέναντί σας» . Με αυτά που κάνετε, είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «ομολογείτε την αποτυχία της δήθεν εμβληματικής σας διάταξης για το άσυλο, του 2019». Τότε, «φτιάξατε μια τρύπα στο νερό… αλλά και με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνετε ότι δεν βάζετε μυαλό. Προτιμάτε την μοναχική επίδειξη ισχύος αντί του διαλόγου». Πρόσθεσε ότι οι προθέσεις σας «δεν κρύβονται, όποιο περιτύλιγμα και εάν βάλετε», και είστε «κολλημένοι στο δόγμα νόμος και τάξη…σε μια ευταξία του 1960 που συσκοτίζει και υποτιμά τα προβλήματα πυροδοτώντας κοινωνικές εκρήξεις». Τα πανεπιστήμια , είπε η Χαρά Κεφαλίδου, «χρειάζονται φρέσκο, καινούργιο, αέρα». Η παιδεία απαιτεί έναν 10ετή σχεδιασμό, η εκπαίδευση, από την προνηπιακή αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο, με παρακλάδια την επαγγελματική κατάρτιση, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να σχεδιαστούν, τόνισε η βουλευτής.

Δελής: “Αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο”

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τάχθηκε κάθετα ενάντια στο σχέδιο νόμου, τονίζοντας πως «εισάγεται η περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και η κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αμφισβήτησης του “Πανεπιστημίου-Ανώνυμη Εταιρεία”. Στόχος σας είναι η περιστολή κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές». Ανέφερε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι το ίδιο με αυτό του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος, που σας καλεί να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την πανδημία κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια εδώ και ένα χρόνο, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει την αγορά και τα εμπορικά κέντρα, ισχυριζόμενη ότι ο κορονοϊός κολλάει μόνο στα συλλαλητήρια, αλλά όχι στα σχολικά τμήματα των 25 και 27 μαθητών. Κολλάει στις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, τις οποίες και απαγορεύει, αλλά όχι στα βαγόνια του μετρό και στα εργοστάσια όπου συνωστίζονται εργάτες χωρίς μέτρα προστασίας, με ευθύνη της εργοδοσίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της ανάλογης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Παρατήρησε πως και ο νόμος για το άσυλο, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019, είχε προωθηθεί με το ίδιο πρόσχημα, της ανομίας στα πανεπιστήμια με προβοκατόρικες δράσεις των γνωστών-αγνώστων, με συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημίων, ως άντρα εγκληματικότητας. Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο κ. Δελής ανέφερε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, ενώ ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της κατηγοριοποίησης των σχολών. Η κυβέρνηση, είπε, «φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής, ψηφίζοντας εχθρικούς νόμους για τον λαό, ο οποίος έχει δικαίωμα -και θα το κάνει- να αγωνιστεί για να μείνουν όλοι αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά».

 

Ασημακοπούλου: “Τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν να είναι έρμαια στην εγκληματική βία”

Με θετική προσέγγιση στο σχέδιο νόμου εμφανίσθηκε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Χάιδω Ασημακοπούλου, σημειώνοντας πως η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι απαραίτητο να γίνεται με όρους, αντάξιους των παρεχόμενων γνώσεων, χωρίς την αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας, ενώ επέκρινε την εισαγωγή στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει, είπε, να αποτελεί αυτοσκοπό των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών τους, ούτε είναι πανάκεια επαγγελματικής καταξίωσης. Σε ό,τι αφορά το όριο στην διάρκεια της φοίτησης, ανέφερε πως η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών δείχνει πως οι φοιτητές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών σχολών και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια. Είπε πως το σύστημα δήλωσης στο μηχανογραφικό, που ισχύει σήμερα, είναι προβληματικό, ενώ χαρακτήρισε ως θετικές τις αλλαγές που θεσμοθετούνται.

Σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των πανεπιστημίων, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι είναι αναγκαία η κάρτα εισόδου στα ιδρύματα, για όσους έχουν πραγματικά λόγο να βρίσκονται σε αυτά. Πρότεινε την δημιουργία ειδικού σώματος Προστασίας των Πανεπιστημίων, άρτια εκπαιδευμένο και στελεχωμένο, λέγοντας πως «η Ελληνική Λύση τάσσεται υπέρ του ασύλου ιδεών και όχι όμως της παρανομίας, της εγκληματικότητας και των κουκουλοφόρων». Είναι, τόνισε, αναγκαία τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν να είναι έρμαια στην εγκληματική βία, στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα. Σε κάθε φαινόμενο καταστροφής και βίας, είπε, πρέπει να υπάρχει αναγκαστική πληρωμή και ανάληψη ευθύνης των ζημιών για όλους όσους εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, σε καταστροφή δημόσιας περιουσίας, καθώς και η αποπομπή τους από το πανεπιστήμιο. Ζήτησε την αποσύνδεση των πρυτανικών εκλογών από τους φοιτητές και πρόσθεσε πως είναι «χρέος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και τις ακαδημαϊκές αξίες του δημόσιου πανεπιστημίου».

Σακοράφα: Στο πολιτικό σας DNA είναι ο αυταρχισμός
Την κάθετη αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται, είπε, «για μια εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά θα είναι και πολύ δύσκολο να φτάσει να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον». Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ άμεσα, με τους μαθητές να είναι «μια ανάσα πριν τις εξετάσεις. Η λέξη ενσυναίσθηση», είπε η κ. Σακοράφα, είναι «λέξη άγνωστη για την κυβέρνηση. Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πλήθους υποψηφίων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναρωτήθηκε ποιο είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, να εξωθήσει μαθητές στα Ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια;». Και τόνισε: «Εάν θέλετε να κλείσετε πανεπιστήμια, γιατί δεν το κάνετε;». Οι σπουδές στα ΑΕΙ, είπε, δεν απαξιώνονται από τη βάση εισαγωγής, αλλά από τις ελλιπείς υποδομές και τη πλημμελή στελέχωση των ΑΕΙ. Το διφασικό μηχανογραφικό, ανέφερε η βουλευτής, «αποτελεί συμπλήρωμα της πολιτικής αποκλεισμού εισακτέων, μετά τη βάση εισαγωγής». Για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, είπε πως «είναι τόσο προφανή και εξοργιστικά αυτά που προωθείτε, που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής ή σύνθεσης απόψεων. Έχετε ήδη καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια. Στο πολιτικό σας DNA είναι ο αυταρχισμός. Κάνετε μια επικοινωνιακή πολιτική ότι δήθεν οργιάζει η εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ότι εκεί διακινούνται ναρκωτικά κλπ, αλλά δεν έχετε κανένα πραγματικό στοιχείο για να αποδείξετε». Ανέφερε πως η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων λέει ότι οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» δεν πρέπει να υπάγονται στην ΕΛΑΣ, ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς. Συνεχίζοντας η βουλευτής τόνισε ότι η αντίληψη της αστυνομοκρατίας συμπληρώνεται με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών και λοιπών συστημάτων ασφάλειας, εικόνας και ήχου, με κάλυψη τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων. Θεσπίζετε νέο πειθαρχικό δίκαιο, με ποινές από την απλή επίπληξη έως τη μόνιμη διαγραφή. Χαρακτηρίζει ως αδίκημα ακόμα τη χρήση χώρων χωρίς άδεια και ακόμα και την ηχορρύπανση. Και κατέληξε η βουλευτής λέγοντας: «Η ιδεοληψία σας κατισχύει των πάντων. Η πολιτική για σας ή θα είναι αντικοινωνική ή δεν έχει νόημα. Εκεί βρίσκεστε: ή θα είστε εναντίον της κοινωνίας ή θεωρείτε πως δεν έχετε λόγο ύπαρξης».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.