Μόσιαλος: Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος – Δεν έχουμε περάσει στο τρίτο κύμα

Την πεποίθησή του ότι στη χώρα μας δεν έχουμε περάσει ακόμη στο τρίτο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος διατύπωσε την ανησυχία του για τη βρετανική μετάλλαξη και κατέστησε σαφές ότι “όλα θα κριθούν από τους εμβολιασμούς”.

“Δεν έχουμε περάσει στη χώρα μας ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας, παλεύουμε να ελέγξουμε το δεύτερο, που βρίσκεται σε εξέλιξη”, τόνισε ο καθηγητής της πολιτικής υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο Ηλία Μόσιαλος εξήγησε ότι δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και πως υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό. Οι εταιρείες, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, αναπτύσσουν εναλλακτικά εμβόλια για το νέο στέλεχος και συμπλήρωσε πως “θα απαιτηθούν δυο με τρεις μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι, και μετά βεβαίως τίθεται το ζήτημα της παραγωγής του εμβολίου” και “εάν θα χρειαστεί”.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί τρίτης δόσης ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως δεν θα αφορά στα υπάρχοντα εμβόλια αλλά στην παραλλαγή των εμβολίων, τονίζοντας ότι “δεν είμαστε ακόμη εκεί, δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας”.

“Πιο πολύ με ανησυχεί” το βρετανικό στέλεχος, υπογράμμισε ο καθηγητής στο LSE, “γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και ίσως να είναι λίγο πιο πολύ θανατηφόρο, κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος τόσο γρήγορα, τουλάχιστον μέσα στον Φεβρουάριο, και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους…”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια “όλα θα κριθούν όμως από τους εμβολιασμούς, που πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαθέσιμες ποσότητες, γιατί η αρχική μου πρόταση να συνεργαστούν οι εταιρείες δεν υιοθετήθηκε δυστυχώς… Τώρα επαναφέρεται αυτή η πρόταση και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί δεν αρκεί να τελειώνουμε με την πανδημία στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, αν δεν ελέγξουμε την πανδημία παγκόσμια”.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca ο κ . Μόσιαλος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως δεν δουλεύει, και για τη χώρα μας σημείωσε πως δεν έχει τα περιθώρια να καθυστερήσει και να μη κάνει το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που υιοθετούνται, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως η “λογική ακορντεόν” είναι μια λογική στάση, αλλιώς θα φτάναμε σε ένα παρατεταμένο lockdown με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα συνεχόμενο lockdown, υπογράμμισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.