Κορονοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της βρετανικής μετάλλαξης

Ο βήχας, η κόπωση, ο πονόλαιμος και οι μυικοί πόνοι μπορεί να είναι πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε άτομα που νοσούν από τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (ONS).

Τα ευρήματα της ONS βασίζονται σε θετικά τεστ από ένα τυχαίο δείγμα 6.000 ατόμων στην Αγγλία. Η απώλεια γεύσης και οσμής έχει ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να επηρεάσει τους ασθενείς με το νέο στέλεχος. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα του ιού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας τα συμπτώματα είναι υψηλή θερμοκρασία, συνεχής βήχας και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα.

Η νέα παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ τον Σεπτέμβριο, διασπείρεται πιο εύκολα από την προηγούμενη μορφή του ιού και έχει πλέον εξαπλωθεί σε ουκ ολίγες χώρες του πλανήτη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες παραλλαγές, αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά ακόμη για να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Δύο άλλες παραλλαγές – μία από τη Νότια Αφρική και μια άλλη από τη Βραζιλία – κυκλοφορούν επίσης, αν και σε μικρότερα νούμερα.

Η ανάλυση της ONS εξέτασε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από άτομα έως και μια εβδομάδα πριν από το θετικό τεστ για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, σε σύγκριση με αυτά που ήταν θετικά για το παλιό στέλεχος.

Εξετάστηκαν για δύο μήνες από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα των τεστ που είναι συμβατά με τη νέα παραλλαγή εμφανίζονται θετικά σε δύο γονίδια και όχι σε τρία όπως ίσχυε στο παλιό στέλεχος.

Σε μια ομάδα περίπου 3.500 ατόμων με τη νέα παραλλαγή:

  • Το 35% είπε ότι είχε βήχα
  • Το 32% είχε κόπωση
  • Το 25% είχε μυικούς πόνους
  • Το 21,8% είχε πονόλαιμο

Σε μια ομάδα 2.500 ατόμων με το παλιό στέλεχος:

  • Το 28% είχε βήχα
  • Το 29% είχε κόπωση
  • Το 21% είχε μυικούς πόνους
  • Το 19% είχε πονόλαιμο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 16% αυτών με τη νέα παραλλαγή παρουσίασε απώλεια της αίσθησης της γεύσης ενώ το 15% έχασε την αίσθηση της όσφρησης. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό των ασθενών με το παλιό στέλεχος (από 18% και για τα δύο). Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα πονοκεφάλων, δύσπνοιας ή διάρροιας και έμετου και στις δύο ομάδες.

Μεγαλύτερο ιικό φορτίο

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή του ιού έχει 23 διαφορές σε σύγκριση με τον αρχικό ιό του Γουχάν.

“Μερικές από αυτές τις αλλαγές σε διαφορετικά μέρη του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και επίσης να επηρεάσουν το εύρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη μόλυνση”, είπε.

Οι μολυσμένοι άνθρωποι φαίνεται να παράγουν περισσότερο ιό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο διαδεδομένη λοίμωξη μέσα στο σώμα “ίσως με περισσότερο βήχα, μυικούς πόνους και κόπωση”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.