Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Νέος γύρος στην Αθήνα

Στην Αθήνα συμφωνήθηκε να γίνει ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και διήρκεσε περίπου 3.5 ώρες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από τον χώρο των διερευνητικών επαφών στο γραφείο της Προεδρίας στο Ντολμά μπαχτσέ και σύμφωνα με πληροφορίες επέστρεψε στο ξενοδοχείο Swiss Hotel όπου διαμένουν τα μέλη της.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

 

Τουρκικός Τύπος: Τι συζητήθηκε στις διερευνητικές επαφές

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν στον τουρκικό Τύπο οι ειδήσεις για το τι συζητήθηκε στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζοντας, βέβαια, τις θέσεις της Άγκυρας, δεν τέθηκε θέμα για την αύξηση των 12 ναυτικών μιλίων με την τουρκική πλευρά να εμμένει στη θέση ότι δεν συζητά το θέμα αυτό το οποίο, μάλιστα, θεωρεί και «αιτία πολέμου». Επίσης σύμφωνα πάντα με τον Τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα έθεσε και το θέμα της πολιτιστικής ταυτότητας όσων ζουν στη Ρόδο, την Κω και τη Δυτική Θράκη. Επέμεινε δηλαδή ότι δεν είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, αλλά Τούρκοι, πράγμα που, όπως επισημαίνεται, δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι από την ελληνική πλευρά δεν έγινε δεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την τουρκική πλευρά να θέτει ταυτόχρονα το θέμα της δοκιμής των S-300 προ τριμήνου στην Κρήτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.