Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 55 ετών

Μπορεί οι πιέσεις κρατών – μελών προς την ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, να εντείνονται για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο, ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητά του σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανατροπές στα εθνικά σχέδια των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει «ποντάρει» πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπως και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα δύο αυτά εμβολια, βάσει του σχεδιασμού, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δόσεων που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Πρόσφατα οι Αυστραλοί επιστήμονες πρότειναν την καθυστέρηση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca και την χρησιμοποίηση άλλου εμβολίου στην θέση του. Τα ερωτήματα που περιβάλλουν το εμβόλιο έχουν ρίξει σκιά στα σχέδια εμβολιασμού στην Αυστραλία, η οποία έχει παραγγείλει ήδη 53 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Οι ειδικοί επικεντρώνουν στα δεδομένα που δείχνουν αποτελεσματικότητα 62%, έναντι άνω του 90% για τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna.

Η AstraZeneca έχει λάβει έγκριση για το εμβόλιό της από την Βρετανία, την Ινδία και την Αργεντινή και βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Νότια Κορέα και την Βραζιλία. Στην ΕΕ αναμένεται η απόφαση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω επιφυλάξεις θα ληφθούν υπόψην, καθώς και εκείνες των επιστημόνων που ακόμη διερευνούν  την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους άνω των 55 ετών. Αυτό σημαίνει πως εάν η ΕΕ δώσει περιορισμένη έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca, οι άνω των 55 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και Moderna.

Η Ελλάδα, όπως έχει επισημανθεί σε σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr, έχει ήδη επενδύσει πολλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο, προαγοράζοντας μεγάλο αριθμό δόσεων καθώς όπως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, για το οποίο επίσης εκρεμμεί η έγκριση από την ΕΕ, ήταν πολύ φτηνότερα από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group την Δευτέρα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των υπόλοιπων εταιρειών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.