Σοφία Μπεκατώρου: Νέες αποκαλύψεις μετά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση – Οι αντιδράσεις και η απάντηση του παράγοντα

Ραγδαίες εξελίξεις έπειτα από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από αθλητικό παράγοντα. Η μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα έχει συγκλονίσει, έχει προκαλέσει ένα “κύμα” συμπαράστασης στο πρόσωπό της αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ενώ αποτέλεσε αφορμή ώστε κι άλλες αθλήτριες να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν για περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν και σημάδεψαν τη γυναικεία ψυχή τους.

Ο αθλητικός παράγοντας που φέρεται να κατονόμασε η Σοφία Μπεκατώρου είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος

σε τηλεφωνική επικοινωνία με το sports3.gr, μετά την ανάρτηση της είδησης στο διαδίκτυο, είπε: «Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα» ενώ τόνισε: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου», είπε όταν του ζητήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο, αργότερα το βράδυ του Σαββάτου εξέδωσε και γραπτή δήλωση, στην οποία ζητά “να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου”. Αναλυτικά η δήλωσή του: “Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”. Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της. Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά”.

ΝΔ: Ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ γνωστοποίησε πως αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου. Όπως σημειώνει η ΝΔ, “από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν”.

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

Το βράδυ του Σαββάτου, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναφέρει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση τουΑριστείδη Αδαμόπουλου από το Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα, δηλώνει συγκλονισμένη “από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου”. “Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες” σημειώνει η ΕΙΟ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

“Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα.

Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μας συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό. Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες”.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλικής της παρενόχληση , την οποία υπέστη πριν από χρόνια, μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τι συνέβη. Στο πλαίσιο αυτής θα κληθεί στις αρχές της εβδομάδας η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει κάνει ήδη νύξη για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Το περιεχόμενο ωστόσο αυτής της κατάθεσης δεν είναι γνωστό. Κατόπιν της αυτεπάγγελτης παρέμβασης της Εισαγγελίας η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως αν η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου απαντά στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

 

Στην αρχική ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας απάντησε η Σοφία Μπεκατώρου, μετά την συγκλονιστική εξομολόγηση για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από αθλητικό παράγοντα.

“Απλά ήθελα να πω ότι η ομοσπονδία με τον τρόπο που απάντησε όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους δεν μίλησα. Θεωρώ απαράδεκτο ένας φορέας να απαντάει κατ’ αυτό τον τρόπο μετά από μια τόσο σοβαρή καταγγελία” δήλωσε στο Open Sport.

“Για την αγάπη του κόσμου θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πάρα πολύ υποστηρικτικά, πολύ ενθαρρυντικά και εύχομαι και ζητάω από όποια κοπέλα από τον χώρο μας έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο να βγει να το δηλώσει. Θα την στηρίξω με κάθε τρόπο” τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

 

Τι ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

H Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δήλωσε άγνοια για τις σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ολυμπιονίκης. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΙΟ επισημαίνει ότι δεν έχει δέκτης καταγγελίας, έστω και άτυπης, από την αθλήτρια, ενώ καταλήγει ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πράξει τα δέοντα» για οτιδήποτε εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τρεις ακόμη αθλήτριες

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρουγια τη σεξουαλική κακοποίησή της έγινε παράδειγμα προς μίμηση και η ίδια η Ολυμπιονίκης πρότυπο θάρρους και δύναμης για όσες γυναίκες έχουν βιώσει μία παρόμοια εμπειρία και δεν τόλμησαν να μιλήσουν, ακόμη και χρόνια μετά. Τώρα, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, άλλες τρεις αθλήτριες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν και σημάδεψαν τη γυναικεία ψυχή τους.

Αρχικά, η Μάνια Μπικόφ, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου, αφού σχολιάζει καυστικά όσους έκριναν τη Σοφία Μπεκατώρου γιατί της πήρε τόσα χρόνια να αποκαλύψει ότι ήταν θύμα βίας, εξομολογείται τη δική της ιστορία: “Μέσα από αυτήν την εξομολόγησή της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης. Περίμενα σήμερα να υπάρχει υποστήριξη από τον χώρο. Δεν την είδα” έγραψε σε μακροσκελή ανάρτησή της στο facebook και συνέχισε με τη δική της εμπειρία περιγράφοντας ότι ενώ ήταν αθλήτρια της υδατοσφαίρισης είχε τραυματιστεί στον ώμο: “Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλήτριες με παρόμοια θέματα. Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο.

Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι κ σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφάκι “γιατί, ντρέπεσαι;” Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβόμουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να κ ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου κ με έστειλε σε άλλους γιατρούς. Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβόμουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου” γράφει μεταξύ άλλων και σημειώνει στο τέλος της ανάρτησής της: “Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου. Ήμουν μια αθλήτρια που ζούσα μόνη μου στην Αθήνα κ αγωνιζόμουν για το όνειρο μου. Άλλες εποχές τότε. Τώρα αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στα παιδιά μου, θα γινόμουν αγρίμι. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, θα τους μιλήσω ξανά για την βία, ειδικά για την σεξουαλική… Σ ευχαριστώ λοιπόν και σου βγάζω το καπέλο”.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Μάνιας Μπικόφ:

Λίγο αργότερα ήρθε η επίσης συγκλονιστική εξομολόγηση της Ραμπέας Ιατρίδου, πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας και πρωταθλήτρια Ευρώπης με πολλά πανελλήνια ρεκόρ στην τεχνική κολύμβηση και με μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό. Σε μία μακροσκελή ανάρτησή της αναφέρεται σε γιατρό που την έβαλε να γδυθεί για να την εξετάσει χωρίς να υπάρχει λόγος.

 

Συγκεκριμένα η πρώην κολυμβήτρια γράφει:

“H αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου έσκασε σαν βόμβα λες και τα εγκλήματα αυτής της κατηγορίας είναι κάτι σπάνιο για την “πολιτισμένη” κοινωνία μας και όλοι δήλωσαν σοκαρισμένοι που ο Ελληνικός πρωταθλητισμός δεν είναι αγνός και δεν στελεχώνεται από ενάρετους ανθρώπους…

Μετά το σοκ η βροχή του εύκολου σχολιασμού και η ευκαιρία των πολλών να κρίνουν πίσω από τα πληκτρολόγιά τους και αρκετών κομπλεξικών να νιώσουν ανώτεροι κατηγορώντας το θύμα είτε ευθέως είτε με υπονοούμενα για τον χρόνο που διάλεξε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.

Στην ανάγνωση της ιστορίας της έμεινα για ώρες σιωπηλή. Σκέφτηκα πόσα έχει πετύχει αυτή η γυναικάρα με το εθνόσημο στο στήθος της και στα πανιά της και προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση της. Σκέφτηκα πως θα αισθανόμουν, τι θα σκεφτόμουν, τι θα έκανα. Τι θα επέλεγα να κάνω και πως θα το έπνιγα μέσα μου.. Σίγουρα δεν μπορείς να το νιώσεις σκέφτηκα αν δεν το έχεις ζήσει..

Την επόμενη ημέρα ήρθε η ανάρτηση της φίλης Μάνιας Μπίκοφ για τον γιατρό της εθνικής υδατοσφαίρισης που υποχρέωνε τις αθλήτριες να κατεβάζουν το μαγιό τους, να ταράξει τα δικά μου νερά με μια αλυσιδωτή αντίδραση που με πήγε πολλά χρόνια πίσω, σαν μια πτώση μια τσουλήθρα που δεν μπόρεσα να σταματήσω πριν προσγειωθώ σε ένα ιατρείο της Θεσσαλονίκης, σχεδόν 27 χρόνια πριν.

Στη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας είχα μόνο άνδρες προπονητές και συνοδούς στις αποστολές και ήταν όλοι τους άψογοι, δεν είχα ποτέ παράπονο.

Λίγο πριν τα 19 μου, στην επανεκκίνηση εντατικών προπονήσεων μετά από ολιγόμηνη παύση για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε μια στιγμή ανωριμότητας στο γυμναστήριο του Τζίμη Σαμαρά, χωρίς καλό ζέσταμα δέχτηκα μια πρόκληση για μια άσκηση που κατέληξε σε άσχημη θλάση του δικεφάλου του δεξιουύποδιού. Κάλεσα αμέσως τον αθλητίατρο που με παρακολουθούσε αλλά λόγω φόρτου θα με έβλεπε το επόμενο απόγευμα αργά. Ο φόβος μου πως κάτι κακό έχει γίνει με οδήγησε να κλείσω ραντεβού και σε ορθοπεδικό του ασφαλιστικού φορέα κοντά στο σπίτι.. Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Όχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Έκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια. Έκανα ώρα να γυρίσω στο σπίτι μέχρι να μη φαίνεται το κλάμα μου γιατί αν έλεγα τι έγινε ο πατέρας μου θα πήγαινε και θα τον πετούσε από το μπαλκόνι αφού πρώτα τον είχε κάνει τόπι στο ξύλο..

Το ίδιο βράδυ πήγα στο ιατρείο του αθλητίατρου μου σαν φοβισμένο κουτάβι.. “Βγάζουμε παπουτσάκια και καλτσούλες και ανεβαίνουμε στο κρεβατάκι” μου είπε γλυκά. “Γιατρέ να βγάλω τη φόρμα;” “Όχι βέβαια” απάντησε ήρεμα, “δε χρειάζεται για την εξέταση”. Η εξέταση περιλάμβανε εντολές κίνησης, εκτέλεση και ακόλουθη ερώτηση για το είδος και την ένταση του πόνου και το μόνο που άγγιξε ήταν ο αστράγαλος και η κνήμη μου για να διορθώσει κίνηση.. Με τις θεραπείες και την αγωγή σε λίγες ημέρες ήμουν πάλι σε θέση να κολυμπήσω αλλά το σκηνικό στον πρώτο γιατρό έκανα χρόνια να το ξεπεράσω και ο τρόπος που διάλεξα για να το διαχειριστώ ήταν να το διακωμωδήσω ώσπου τελικά το ξέχασα. Ήμουν μικρή, φοβισμένη και εντελώς άβγαλτη.

Με αφορμή την εξιστόρησή σου Μάνια, που με αφορμή την εξιστόρηση της Σοφίας, το ξέθαψες από τη μνήμη σου, το ξέθαψα κι εγώ από τη δική μου.. Σαφώς και δεν εξισώνεται σε καμία περίπτωση με αυτή ενός βιασμού αλλά η παρενόχληση και η κακοποίηση ανεξάρτητα από την βαρύτητα του περιστατικού γεμίζουν με αισθήματα ντροπής το θύμα.

Πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν. Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας. Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους “δικαστές” γι’ αυτό δεν είχαμε το θάρρος. Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της” ολοκληρώνει την πραγματικά συγκλονιστική μαρτυρία της.

Το βράδυ του Σαββάτου, η Μαρίνα Ψυχογιού, άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας κατήγγειλε με κείμενό της ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας χωρίς να τον κατονομάζει.

Αναλυτικά όσα έγραψε η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος της εθνικής ομάδας από το 1988 ως το 1998 και Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing, στο sportfeed.gr

«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.

Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.

Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.

Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.

Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις».

 

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς για συμπαράσταση

Την παραίτησή του από την προεδρία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς υπέβαλε ο Γιάννης Παπαδημητρίου πρόεδρος του ομίλου και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή του στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου καθώς η ανακοίνωση της ΕΙΟ την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου. Σημειώνεται πως η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Παπαδημητρίου εκφράζει στην επιστολή παραίτησης την ντροπή, τη θλίψη και την οργή του όχι μόνο για το γεγονός ότι η Σοφία Μπεκατώρου έπεσε θύμα κακοποίησης αλλά και για την αντίδρασης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, που, όπως γράφει, “μέμφεται την καταγγέλλουσα για τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία ως “δυσάρεστο περιστατικό””. Παράλληλα, σημειώνει ότι “η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή”.

Η επιστολή παραίτησης:Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλλουσα για τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, “ως δυσάρεστο περιστατικό”.

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στη Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς”

 

“Κύμα” συμπαράστασης στη Σοφία Μπεκατώρου

Ο πολιτικός κόσμος και παράγοντες του αθλητισμού εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη Σοφία Μπεκατώρου, έπειτα από την καταγγελία που έκανε.

Επικοινωνία με τη Σοφία Μπεκατώρου είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την μαρτυρία της χρυσής Ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του κράτους δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. «Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα» προσθέτει.

Σημειώνει επίσης ότι «η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια ολυμπιονίκης της ευθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

Όπως αναφέρει, μίλησε με την πρωταθλήτρια για την οδυνηρή εμπειρία της την οποία όπως χαρακτηριστικά τονίζει «δεν την “θυμήθηκε” τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

“Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού. Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, “υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου” και καταλήγει με την επισήμανση: “Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους”.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,με ανάρτησή της στα social media αναφορικά με την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρει πως η Σοφία με τη στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής. Παράλληλα την εκθειάζει καθώς, όπως σημειώνει “με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν, ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά”.

Όπως υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά “κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του” και τονίζει: “Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι” σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη”. Παράλληλα, η πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει ντροπιαστική και απαράδεκτη τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, καθώς με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο.

Αναλυτικά η ανάρτηση της κυρίας Γεννηματά:

“Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη”, τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του σχετικά με την καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας,

Αναλυτικά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει ότι «η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών, των νέων κοριτσιών, που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων “ισχυρών παραγόντων”».

Με ανακοίνωσή της η “Ελληνική Λύση συγχαίρει την Ολυμπιονίκη μας για το θάρρος της” μετά την καταγγελία που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα,

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης: “Καμιά συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία σε όσους εμπλέκονται σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου δείχνει τον δρόμο για να σπάσει η σιωπή”.

Την πλήρη στήριξή του στηΣοφία Μπεκατώρουεκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, όπου αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

 

Την ανάγκη ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της αθλητικής οικογένειας και της δικαιοσύνης, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Παράλληλα, ο Λευτέρης Αυγενάκης καλεί όποιους αθλητές ή αθλήτριες έχουν ενδεχομένως υπάρξει θύματα ανάλογων συμπεριφορών στο παρελθόν, να παραμερίσουν ενδοιασμούς και φόβους και να «σπάσουν τη σιωπή», όπως η Σοφία Μπεκατώρου, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια καλύτερων συνθηκών για τη νέα γενιά.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Σπάσε τη σιωπή, όπως η Ολυμπιονίκης, για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη νέα γενιά αθλητών, σε συνδυασμό με τις δράσεις που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με σωρεία δράσεων και ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εστιάσει στον προγραμματισμό του σοβαρότατου θέματος της ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό στη χώρα μας. Ζήτημα αιχμής, άλλωστε, για τον αθλητισμό παγκοσμίως.

Αναδείχθηκε εμφατικά και από τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική βία που υπέστη το 1998, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της ιστιοπλοΐας, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών.

Η κατάθεση ψυχής της Ολυμπιονίκη μας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», η οποία διοργανώθηκε προχθές Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της προεδρίας του Λευτέρη Αυγενάκη στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού του Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα αφύπνισης.

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν άμεσα τα αντανακλαστικά όλης της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, με απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή.

Η στήριξη στην κάθε «Σοφία» είναι αυτονόητη. Παράλληλα, βέβαια, με την αναγκαιότητα ταχύτατης διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα και φυσικά από τη δικαιοσύνη.

Είναι ώρα, λοιπόν, να παραμεριστούν οι ενδοιασμοί και οι φόβοι. Να ανοίξουν κι άλλα στόματα παίρνοντας θάρρος από το θάρρος της Σοφία Μπεκατώρου. Αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες κι άλλοι, ας μην σιωπούν. Έχουν την πλήρη στήριξη μας.

Σπάζοντας τη σιωπή θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλύτερων συνθήκων που έχει ανάγκη η νέα γενιά αθλητών μας

Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα.

Η αθλητική μεταρρύθμιση, με την θέσπιση των ορίων στις διοικητικές θέσεις που ενθαρρύνουν την ανανέωση και αποτρέπουν την μακροχρόνια παραμονή και την ανάπτυξη συμπεριφορών εξουσίας, το Μητρώο Προπονητών, για να υπάρχουν σαφή κριτήρια στο ποιος/ποια είναι το πρόσωπο στο οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται τα παιδιά μας κι άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την ώθηση ώστε να αντιμετωπιστούν κατάματα και αποτελεσματικά τέτοιες ειδεχθείς πράξεις και νοοτροπίες”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με δήλωση που εξέδωσε, εξέφρασε την οργή του για όσα κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρουκαι παρότρυνε όλους τους αθλητές να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά. Όπως επεσήμανε “η Σοφία μίλησε για τη βία που υπέστη και για τις ολέθριες ψυχικές συνέπειες που είχε από την κακοποίησή της όλα αυτά τα χρόνια. Πήρε μια γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Και εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να σταθούμε πλάι της, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να την αμφισβητήσουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην χρειάζεται στο μέλλον να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να βρουν το θάρρος οι νέοι αθλητές να καταγγείλουν παρόμοια τραυματικά γεγονότα”.

Η δήλωση του Σπύρου Καπράλου

«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία

Ως, μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και σαν αθλητής-Ολυμπιονίκης, αισθάνομαι οργισμένος με όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας.

Η Σοφία μίλησε για τη βία που υπέστη και για τις ολέθριες ψυχικές συνέπειες που είχε από την κακοποίησή της όλα αυτά τα χρόνια. Πήρε μια γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Και εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να σταθούμε πλάι της, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να την αμφισβητήσουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην χρειάζεται στο μέλλον να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να βρουν το θάρρος οι νέοι αθλητές να καταγγείλουν παρόμοια τραυματικά γεγονότα.

‘Όπως δήλωσα και κατά τη διάρκεια της ημερίδας Start to Talk οφείλουμε να δημιουργήσουμε στον αθλητισμό, ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα αποτρέπουν κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε πράξη ανήθικη και κακόβουλη.

Η Σοφία, βρήκε το σθένος να μιλήσει ανοικτά για την κακοποίησή της και η αναγνώριση του σθένους της δεν είναι μόνο αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη. Είμαι στο πλευρό της και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Παροτρύνω δε και άλλους αθλητές να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθούν όλα τα κακώς κρυμμένα θέματα γενικότερης βίας, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής και οικονομικής στον αθλητισμό».

Τη στήριξή της στη γενναία, όπως τη χαρακτηρίζει Σοφία Μπεκατώρου, εξέφρασε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη με ανάρτησή της στο twitter, μετά την καταγγελία της Ολυμπιονίκη ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού έγραψε στην ανάρτησή της: “Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία!”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.