Νοσοκομειακοί γιατροί κατά κυβέρνησης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ: «Θέλουν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες»

Σφοδρή επίθεση στον Βασίλη Κοντοζαμάνη εξαπολύει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ότι οι γιατροί ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων από covid συνέβη εκτός ΜΕΘ.

«Στην προσπάθειά τους να κρύψουν και να αποποιηθούν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το ότι άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ επιχειρούν να τις μετακυλήσουν στους υγειονομικούς», στοχοποιώντας τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των γιατρών.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας.

Στην προσπάθειά τους να κρύψουν και να αποποιηθούν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το ότι άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ επιχειρούν να τις μετακυλήσουν στους υγειονομικούς, στοχοποιώντας τους. Τους υγειονομικούς που με τον καθημερινό αγώνα τους, που δεν λογάριασαν κόπωση, που αναγκάστηκαν να δουλεύουν για δύο για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, μέσα και υλικοτεχνική υποδομή, και κατόρθωσαν να αποσοβήσουν τα χειρότερα.

Τους υγειονομικούς που στη μάχη αυτή νόσησαν κατά εκατοντάδες και δεκάδες διασωληνώθηκαν και έχασαν και τη ζωή τους. Τους υγειονομικούς που από την αρχή ενημέρωσαν για τα προβλήματα και διεκδίκησαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, στα οποία η κυβέρνηση κωφεύει ακόμα και τώρα που το 3ο κύμα είναι προ των πυλών και μάλιστα με γεμάτα νοσοκομεία, με εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό.

Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στην Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των κλινών ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων σε Covid χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Φτάνει πια με τα ψέματα και την υποκρισία!

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφος να πληρώσει, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα για τις τεράστιες ελλείψεις και την αδυναμία του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με την συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση.

Η κυβέρνηση επιτέλους, για να αποσοβηθούν τα χειρότερα, να ακούσει τα αιτήματα των υγειονομικών και να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εξοπλισμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (πχ συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης.
  • Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και του εμβολιασμού.
  • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • Δωρεάν μαζικά test στον πληθυσμό, αυστηρά ελεγχόμενη τήρηση των μέτρων και τακτικά επαναλαμβανόμενα test στους χώρους υπερμετάδοσης (χώροι εργασίας, δομές φιλοξενίας). Ενίσχυση ΜΜΜ. Λήψη μέτρων στα σχολεία (μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών κ.α.) ώστε η εκπαίδευση να γίνεται με όρους ασφάλειας για μαθητές και εργαζόμενους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Την πλήρη, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.