Γιατί τα εμβόλια του Covid-19 πρέπει να αποθηκεύονται σε “μυστικές” περιοχές & υπό αυστηρή ασφάλεια ;

Οι υγειονομικές αρχές, τα νοσοκομεία & οι φαρμακευτικές εταιρείες αποθηκεύουν τα εμβόλια Covid-19 σε ασφαλείς, άγνωστες τοποθεσίες και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από μια επικείμενη απειλή- πιθανή κλοπή.

Καθώς τα εμβόλια έχουν μπει πια κοντά στη φάση της χρήσης, οι κατασκευαστές εμβολίων όπως η Pfizer Inc., αναπτύσσουν λογισμικό GPS για την παρακολούθηση της διανομής και τη σχεδίαση πλαστών αποστολών σε εικονικά φορτηγά για να μπερδέψουν τους εγκληματίες. Η Glassmaker Corning Inc. εξοπλίζει τα φιαλίδια με επαλήθευση μαύρου φωτός, για τον περιορισμό της παραποίησης. Ορισμένα νοσοκομεία που αναμένεται να είναι από τα πρώτα σημεία εμβολιασμού ενισχύουν τα συστήματα ασφαλείας τους

Ο στόχος, λένε οι αξιωματούχοι της βιομηχανίας της υγείας, είναι η προστασία των εμβολίων από επαγγελματίες κλέφτες, που έχουν μακρά ιστορία στόχευσης πολύτιμων φαρμάκων και το έχουν ήδη δοκιμάσει με μάσκες και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας και εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι, θα μπορούσαν να υποκλαπούν από εξειδικευμένους εγκληματίες, ξένες κυβερνήσεις ή άτομα που επιθυμούν να κάνουν εμβόλια πριν από τις ομάδες προτεραιότητας… “Υπάρχουν άτομα που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο νωρίτερα”, δήλωσε ο Juan Andres, επικεφαλής τεχνικών εργασιών της Moderna, η οποία ενίσχυσε την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης του εμβολίου Covid-19. «Πιστεύω ότι το εμβόλιο πρέπει να προστατευτεί». 

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, παγκόσμια περιστατικά όπως κλοπή και παραποίηση φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%, σύμφωνα με το εμπορικό όμιλο Pharmaceutical Security Institute.

Screenshot 2020 12 26%2BCovid 19%2BVaccines%2Bto%2BBe%2BStored%2BSecretly%2BUnder%2BTight%2BSecurity%25281%2529

Οι κλοπές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια πανδημιών. Το 2009, η τοπική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που κατηγορείται ότι έκλεψε περισσότερες από 900 δόσεις του εμβολίου H1N1 στο Μιλγουόκι, έξω από ένα σχολείο όπου οι αξιωματούχοι χορήγησαν το εμβόλιο και αργότερα ανέκτησαν τις δόσεις. Για την προστασία των εμβολίων Covid-19, πολλές πολιτείες αναφέρουν ότι οι κατασκευαστές ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλουν το εμβόλιο απευθείας σε νοσοκομεία και σε άλλους χώρους εμβολιασμού για να μειώσουν τον αριθμό των ενδιάμεσων στάσεων.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εμβολίων από την κλοπή;

Οι κατασκευαστές εμβολίων σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μέτρα που τα τελευταία χρόνια βοήθησαν στη μείωση της κλοπής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άδειων, λεγόμενων πλαστών φορτηγών για να παραπλανήσουν πιθανούς κλέφτες, τονίζουν αξιωματούχοι της βιομηχανίας και ειδικοί ασφαλείας. Η Pfizer, η οποία αποστέλλει τα εμβόλια της σε ειδικά κατασκευασμένα δοχεία ελεγχόμενης θερμοκρασίας, θα χρησιμοποιήσει λογισμικό GPS για να παρακολουθεί τη θέση και τη θερμοκρασία των λήψεων, για να αποτρέψει απροσδόκητες αποκλίσεις, δήλωσε εκπρόσωπος.
«Η διανομή σε αυτήν την κλίμακα ενός τόσο πολύτιμου προϊόντος με τόσο υψηλή προσοχή θα είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία», δήλωσε ο Shabbir Dahod, διευθύνων σύμβουλος της TraceLink Inc., της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές εμβολίων, για την παρακολούθηση τα προϊόντα τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η United Parcel Service Inc. δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο παρακολούθησης που θα επισημαίνει τις λήψεις της εταιρείας, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί εντός απόστασης δύο μέτρων από την τοποθεσία τους.

Ως πρόσθετη προστασία, το νοσοκομείο Jefferson Health της Φιλαδέλφειας σχεδιάζει να διατηρήσει προσωρινά ειδικούς καταψύκτες, για την αποθήκευση εμβολίων Covid-19 σε δωμάτια με εξοπλισμό με κάμερες ασφαλείας, ελεγχόμενης πρόσβασης χώρους  με χρήση κάρτας, δήλωσε ο Brian Swift, επικεφαλής του φαρμακείου. Ορισμένα νοσοκομεία, ωστόσο, λένε ότι δεν σχεδιάζουν τίποτα περισσότερο από τα τυπικά μέτρα ασφαλείας, όπως η αποθήκευση εμβολίων σε κλειδωμένα φαρμακεία που απαιτούν την είσοδο με κάρτες.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που με απασχολεί με το εμβόλιο [Covid-19] είναι η αποθήκευση», δήλωσε η Debbie Simonson, αντιπρόεδρος οργανισμού για το Ochsner Health System της Λουιζιάνας, η οποία αγόρασε πάνω από 25 ειδικούς καταψύκτες μηδέν και δώδεκα ψυγεία. “Δεν ανησυχώ πραγματικά για κάποιον που θα προσπαθήσει να μπει και να τα πάρει.” Η εξάρτηση από τυπικά μέτρα προστασίας στον κυβερνοχώρο μπορεί να μην είναι αρκετή για την εξασφάλιση των εμβολίων, σύμφωνα με τον Kevin McDonald, σύμβουλο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τη MedSec. Οι καταψύκτες και τα ψυγεία για την αποθήκευση εμβολίων Covid-19 είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, είπε, επειδή τέτοιες συσκευές συνδέονται με δίκτυα δεδομένων και έχουν μικτό ιστορικό υγιούς κυβερνοασφάλειας.

(Peter Loftus, Jared Hopkins, The Wall Street Journal)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.