Αποκάλυψη! Η Ελληνική Κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για σύμβαση με εταιρία τεχνολογίας!

Αποκάλυψη! Η Ελληνική Κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για σύμβαση με εταιρία τεχνολογίας!

Οκτώ μήνες μετά αποκαλύπτεται η περίεργη συμφωνία της κυβέρνησης με τον αμερικανικό κολοσσό, γνωστό για τις σχέσεις του με τη CIA, και μάλιστα με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

 

Η γνωστή πολυεθνική έχει ήδη αναπτύξει, και μάλιστα δωρεάν, ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο Ερωτηματικά για την πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα Ελλήνων και ξένων στην Ελλάδα

 

Εκτενής συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με μια από τις πιο σκιώδεις παγκοσμίως ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, την πολυεθνική Palantir Technologies, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρέμεινε κρυφή εδώ και 8 μήνες και αποκαλύφθηκε από την ίδια την εταιρεία, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.

 

Οπως προκύπτει, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει από τον περασμένο Απρίλιο νομική συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και διάφορες αρχές επιβολής του νόμου, με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Αποτέλεσμα αυτής της κρυφής συμφωνίας είναι η Palantir να έχει ήδη αναπτύξει και μάλιστα δωρεάν ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

 

Ελάχιστοι στη χώρα γνώριζαν κάτι σχετικά με αυτήν τη συνεργασία. Δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν υπάρχει στη Διαύγεια. Στις 25 Νοεμβρίου υπήρξε η πρώτη αποκάλυψη εξ… Αμερικής.

 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet που συνοδευόταν από μια φωτογραφία από τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, έγραφε: «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19.

Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».

 

Εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη ανάρτηση επιβεβαίωνε εμμέσως όσα η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τέσσερις μέρες πριν για το σκάνδαλο των rapid tests και την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων της Abbott («Rapid test Covid: ασύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμοί, οφσόρ ανάδοχοι», 21.11.2020). Στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε δελτίο Τύπου της Palantir στην ιστοσελίδα businesswire, στο οποίο ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Alex Karp, και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Αποκάλυψη! Η Ελληνική Κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για σύμβαση με εταιρία τεχνολογίας!

 

Από τον Μάρτιο

Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης και της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μια συνεργασία που είχε εγκαινιαστεί ήδη από τον Μάρτιο! Μετά την αποκάλυψη, στις 10 Δεκεμβρίου αίτημα κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε το ΜέΡΑ25 (αιτούσα βουλευτής Μαρία Απατζίδη), ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καταθέσει στο Σώμα τη σύμβαση ή τις συμβάσεις/συμφωνίες με την εταιρεία Palantir Technologies.

 

Χθες η ΜΚΟ Vouliwatch υπέβαλε επίσης αίτημα κατάθεσης της σύμβασης, ενεργοποιώντας το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία για την αναζήτηση των λεπτομερειών της συνεργασίας. «Κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημοσίων συμβάσεων Διαύγεια και Προμηθέας δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πουθενά σχετική σύμβαση ή συμβάσεις» αναφέρει το Vouliwatch.

 

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» πως «αν υπήρχε κάποια πρόθεση απόκρυψης της συνεργασίας, δεν θα υπήρχε η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Ο υπουργός έχει πει εδώ και καιρό ότι υπάρχει μια εφαρμογή στη διάθεση του πρωθυπουργού με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη οπτικοποίηση δεδομένων της πανδημίας την οποία παρέχουμε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ώστε να έχει μια βέλτιστη απεικόνιση της κατάστασης. Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Δεν δίνουμε επιδημιολογικά δεδομένα και δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία».

 

Αρα, τι ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία; Εχει άραγε η εταιρεία πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα Ελλήνων και ξένων στην Ελλάδα; Η απάντηση που λάβαμε από πηγές του υπουργείου είναι πως αυτά τα δεδομένα αφορούν, π.χ., την κίνηση (σε δρόμους, διόδια, λιμάνια) ή πόση βενζίνη καταναλώθηκε σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες και πως αυτά τα δεδομένα πρόκειται σύντομα να διατεθούν στην πλατφόρμα Open Data για να τα χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Σε ερώτημά μας αν η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία από τα sms στο 13033 για τη μετακίνηση των πολιτών, η απάντηση που πήραμε -ανεπίσημα- ήταν αρνητική.

 

Η ΜΚΟ Vouliwatch ζητάει με επίσημο αίτημα «ποια ακριβώς (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;) και πώς συλλέγονται, αποθηκεύονται, επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται; Από ποιον συμβαλλόμενο γίνεται η παραπάνω διαχείρισή τους και για πόσο; Εχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά η Palantir και υπό ποιες συνθήκες;

Σε τι αφορά η επέκταση της συνεργασίας που ανακοίνωσε η Palantir; Υπάρχει συμφωνία με την εταιρία για συνεργασία και σε άλλους τομείς (π.χ. Μεταναστευτικό – Ασφάλεια – Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Αμυνα κ.ο.κ.;» Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί προς το παρόν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.

 

«Θα το δείξουμε στα κόμματα»

 

Πηγές του υπουργείου ξεκαθάρισαν στην «Εφ.Συν.» πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρύψουμε κάτι. Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε τη σύμβαση στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου». Στην ερώτησή μας σχετικά με τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, η απάντηση ήταν πως «αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική των πολυεθνικών κολοσσών για εταιρικούς λόγους προστασίας από τον ανταγωνισμό».

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ίδια η Palantir προσέγγισε την άνοιξη την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας τις pro bono υπηρεσίες της, όπως έγινε και με άλλες εταιρείες (Viber) και γι’ αυτό «δεν απαιτείται η ανάρτηση στη Διαύγεια».

 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ του Inside Story («Η αμφιλεγόμενη Palantir Technologies και το κρυφό σύμφωνο με την ελληνική κυβέρνηση», Ελίζα Τριανταφύλλου), «τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι […] με βάση το σχετικό άρθρο της Διαύγειας (ν. 3861/2010ΦΕΚ Α’/112/13-07-2010 – Α’112), στο διαδίκτυο αναρτώνται: […] πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεων πολιτιστικών χορηγιών».

 

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο με το ΕΣΥ της Μ. Βρετανίας

 

Η υπόθεση θυμίζει έντονα την πρόσφατη επίσης κρυφή σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης και του αγγλικού ΕΣΥ (NHS) για τη χρήση των λογισμικών της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα που συλλέγονταν από την Palantir για το NHS αποθήκευε και επεξεργαζόταν η start-up τεχνητής νοημοσύνης Faculty. Ο ιδρυτής της Faculty είναι ο αδερφός του Ben Warner, ο οποίος «έτρεξε» την επιχείρηση δεδομένων για την καμπάνια υπέρ του Brexit. H Faculty έχει καταγραφεί ότι έχει υπογράψει δημόσιες συμβάσεις αξίας 1 εκατ. λιρών μέσα σε 18 μήνες.

 

Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πολλαπλά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν η δικηγορική εταιρεία τεχνολογικής δικαιοσύνης Foxglove και η πρωτοβουλία Οpendemocracy, το NHS έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την Palantir. Η εντυπωσιακή και ύποπτη αποκάλυψη που προέκυψε από τη σύμβαση ήταν ότι το αντίτιμο δεν ξεπερνούσε τη… 1 λίρα! Αποδείχθηκε επίσης ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους, η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας! Λίγο αργότερα, η Palantir ζήτησε 1 εκατ. λίρες για να επεκτείνει τη σύμβαση για άλλους τέσσερις μήνες.

Το κατεβασμένο άρθρο

Στις 7 Δεκεμβρίου η εταιρία businesswire έκανε ανάρτηση το δελτίο τύπου, της συνεργασίας της, με την Ελληνική Κυβέρνηση, που αποκαλείτε μάλιστα ως διευρυνόμενη συνεργασία του Palantir με την κυβέρνηση της Ελλάδας – «Palantir’s ever-expanting partnership with the government of Greece».

Σε δεύτερη αναζήτηση που κάναμε στο συγκεκριμένο link ανακαλύψαμε ότι η συγκεκριμένη σελίδα με όλα τα δελτία τύπου είχε κατέβει από την Google

Σας παραθέτουμε όλο το δελτίο τύπου όπως ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας καθώς και την μετάφραση στα Ελληνικά.

 

 

 

Το άρθρο στα Ελληνικά (Google Translate)

 

 

 

 

 

Σε περίπτωση που θα αναζητήσετε τη σελίδα θα δείτε αυτό:

 

 

Δείτε ΕΔΩ ποιά ειναι η εταιρία Palantir

 

 

Το θέμα αποκάλυψε στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και σας παραθέτουμε το βίντεο από την ομιλία.(15,35′)

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr, businesswire.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.