Τα σενάρια που “κλειδώνουν” για τη λειτουργία των εκκλησιών

Τα σενάρια που “κλειδώνουν” για τη λειτουργία των εκκλησιών

Λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν τα σημεία τριβής που αφορούν στη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες εορτών.

Η Ιεραρχία θέλει περισσότερες από δύο θείες λειτουργίες, και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως “κλειδώνει” και μια τρίτη θεία λειτουργία την Πρωτοχρονιά.

Δεύτερο σημείο τριβής αποτελεί ο αριθμός των πιστών που θα εισέλθουν στους ναούς, μόλις 9 σε όλους τους ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει οργή στην Ιερά Σύνοδο για τα 9 άτομα στον ναό ή 25 άτομα στη Μητρόπολη και ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό η Εκκλησία και πως αυτό θα φέρει ρήξη αν δεν βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί η διαφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να καλείται να επιφέρει ισορροπία από τη μία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και από την άλλη στις ενστάσεις πολλών μητροπολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών “τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει” και κάλεσε την Εκκλησία “να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας”.

Τα σενάρια που “κλειδώνουν” για τη λειτουργία των εκκλησιών

Η απόσταση μέχρι και χθες ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η μεν κυβέρνηση έκανε λόγο για μάξιμουμ 9 άτομα σε όλους τους ναούς και μέχρι 25 στους μεγάλους μητροπολιτικούς ναούς και η Εκκλησία ζητεί 1 άτομο ανά τμ. με μάξιμουμ 25 άτομα στους μεσαίους και 50 στους μεγάλους ναούς της χώρας.

Κατά τα λοιπά φαίνεται πως υπάρχει αμοιβαία πρόθεση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στα υπόλοιπα θέματα.

Η Εκκλησία συμφωνεί στο να μην γίνουν λιτανείες, και ο Σταυρός των Θεοφανίων να πέσει εντός κολυμβήθρας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει αρκετά βήματα προς τα πίσω, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση μιας επιπλέον Θείας Λειτουργίας την Πρωτοχρονιά αλλά και πολλαπλές Θείες Λειτουργίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται, σύμφωνα με την Καθημερινή, να αποδέχεται και τη δυνατότητα ατομικής λατρείας από την 21η Δεκεμβρίου έως την 6η Ιανουαρίου “επ’ ευκαιρία εξόδου”.

Το “μπαλάκι” για τις τελικές αποφάσεις έχει πέσει στην επιτροπή των ειδικών η οποία το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προτείνει 1 άτομο ανά 15 τμ και μέγιστο αριθμό ατόμων από 25 έως 50, ανάλογα με το μέγεθος του ναού, κάτι που επί της αρχής ικανοποιεί την πλευρά της Εκκλησίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.