Η Άγκυρα απειλεί με κάθε μέσο τα νησιά μας

Η Άγκυρα απειλεί με κάθε μέσο τα νησιά μας

 

Η έγκριση από τις Η.Π.Α. 1.200 θωρακισμένων οχημάτων Guardian M1117 για την Ελλάδα, ανοίγει διάπλατα την προοπτική για την πολυποίκιλη εκμετάλλευση τους από τον ελληνικό στρατό σε πολλούς ρόλους και επικίνδυνες αποστολές ειδικά στα νησιά μας.

Τα αμερικανικά οχήματα θα μας δοθούν χωρίς τον οπλισμό τους (πολυβόλα των 12,7χλστ και εκτοξευτές βομβίδων ΜΚ-19) εκτός του εξοπλισμού νυχτερινής σκόπευσης και επικοινωνιών.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Την ίδια στιγμή ο μεγάλος βραχνάς της χώρας μας είναι τα τουρκικά εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία απειλούν κυρίως τα νησιά του Αιγαίου.

“Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της Τουρκίας, το Bayraktar TB2, είναι υπεύθυνο για την καταστροφή εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και ακόμη και συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη Συρία, τη Λιβύη, μεταξύ άλλων”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Bayraktar TB2 έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει «πραγματικές προκλήσεις για τον εχθρό», μιλώντας  σε διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από βρετανικό think tank, Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI).

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη να “πάρουμε φωτιά” στην χώρα μας, για να δημιουργήσουμε μια ειδική μονάδα με αποκλειστική αποστολή την εξουδετέρωση των τουρκικών εξοπλισμένων drone όλων των τύπων.

Από τα 1200 αμερικανικά οχήματα που θα παραλάβουμε χωρίς οπλισμό, μπορούμε να μετασκευάσουμε έναν ικανό αριθμό οχημάτων με όπλα αποκλειστικά κατά drone, στα πρότυπα του αμερικανικού στρατού.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν τροχοφόρα οχήματα stryker στα οποία τοποθετούν εκτοξευτή πυραύλων AGM-114 Helifire, πυροβόλο 230 LF 30χιλιοστών, καθώς και σύστημα εκτόξευσης 4 αντιεροπορικών βλημάτων FIM-92 Stinger με αποστολές κατά μη επανδρωμένων οχημάτων.

Οι Αμερικανοί θα κατασκευάσουν 150 οχήματα αυτού του τύπου, που θα επανδρώσουν ειδική μονάδα IM SHORAD, κατά drone.

Είναι εφικτή η αγορά αυτού του είδους των οπλικών συστημάτων από την χώρα μας, καθώς και η τοποθέτηση τους με την βοήθεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα αμερικανικά οχήματα Μ-1117, για αποστολές αντι-drone.

Στην όλη διαδικασία οφείλουμε να εμπλέξουμε και ελληνικά εξαίρετα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο όλο εγχείρημα.

Σε συνδυασμό με τις συζητήσεις της χώρας μας με την ισραηλινή αμυντική εταιρεία ELBIT, για την αγορά συστημάτων παρεμβολών κατά μη επανδρωμένων οχημάτων, η ελληνική μονάδα κατά drones θα μπορούσε να αποκτήσει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Το ισραηλινό σύστημα αντιμετώπισης drones έχει δοκιμαστεί και έχει αναχαιτίσει επιτυχώς πολλαπλούς στόχους.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel για παράδειγμα, ένα άλλο σύστημα κατά  Drone το Dome C-UAS της Rafael, ήταν επίσης σε θέση να πλήξει μικρά drones που πραγματοποιούσαν ελιγμούς εν πτήσει. Μιλάμε για τα συστήματα  Skylock και Skylord, με πολλές δυνατότητες επί του πεδίου.

Ομάδες οχημάτων αυτής της ελληνικής μονάδας επιπέδου συντάγματος, θα “απλωθούν” σε όλα τα μεγάλα νησιά μας σε επιλεγμένα σημεία, με μοναδική αποστολή τους, την εξουδετέρωση των τουρκικών drone δίνοντας ένα σοβαρό χέρι βοηθείας στις υπόλοιπες δυνάμεις σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης.

Το τουρκικό Bayraktar TB2 για παράδειγμα, είναι ένα μεσαίου υψομέτρου μακράς εμβέλειας τακτικό μη επανδρωμένο drone, που  έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας σε Ναγκόρνο, Συρία, και Λιβύη.

“Το τουρκικό drone έχει την ικανότητα να παρουσιάσει «πραγματικές προκλήσεις στον εχθρό», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ.

Αυτές ακριβώς τις προκλήσεις οφείλουμε να εξουδετερώσουμε με έξυπνες κινήσεις και κυρίως με ελληνικό μυαλό, που αποτελεί άλλωστε και το πιο ισχυρό μας όπλο ανά τους αιώνες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.