Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές: Τι θα γίνει με καταστήματα, μετακινήσεις, σχολεία -Ερχονται ανακοινώσεις

Εντελώς διαφορετικές θα είναι οι φετινές γιορτές, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, λόγω των αναγκαστικών περιορισμών που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ώρες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το περίγραμμα για το πώς θα είναι οι φετινές γιορτές, αν και οι οριστικές ανακοινώσεις, ενόψει και ανοίγματος και άλλων καταστημάτων τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν την Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίται μας, με μάξιμου 9 άτομα. «Κάνω λοιπόν μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα συνεχίσει η απαγόρευση για μετακινήσεις από νομό σε νομό -Οι εξαιρέσεις

Οπως διευκρίνισε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει και πότε, θα γίνουν την Παρασκευή. Μελετάται και είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν κομμωτήρια, καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και υπό εξέταση είναι αν θα ανοίξει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

 

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Γενικά πάντως το άνοιγμα του λιανεμπορίου παραμένει γρίφος. Ο κ Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών. Να σημειωθεί ότι μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν είναι σύμφωνα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς φοβούνται τη δημιουργία συνωστισμού.

Ο Στέλιος Πέτσας πάντως ανέφερε σήμερα ότι θα επιτραπούν τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα άνοιξαν 110 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου.

Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

 

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, όταν θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Πέτσας.

Κλειστή σίγουρα την περίοδο των γιορτών θα είναι η εστίαση (καφέ και εστιατόρια), τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ακολούθως θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν θα γίνει άρση του λουκέτου με αυστηρούς όρους. «Μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού», σημείωσε ο κ. Πέτσας και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του χθες σε ότι αφορά στη διασκέδαση άφησε ανοιχτό να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το αν είναι πιθανό να φθάσουμε ως το Πάσχα και τα νυχτερινά κέντρα για παράδειγμα ή τα κέντρα διασκέδασης ή μια μορφή διασκέδασης στα εστιατόρια να μην έχει λειτουργήσει ως τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι πιθανό αυτό (…).

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού.

Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης.

Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει».

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών.

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες.

Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε το πρωί ο Στ. Πέτσας.

Κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα, μέσω της τηλεκπαίδευσης, για τα σχολεία που θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστά για δια ζώσης διδασκαλία.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια απόφαση που περιλαμβάνει και τα σχολεία, καθώς επικράτησε το σενάριο να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

Ερωτηθείσα για την απόφαση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι «εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους.

Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε.

Ετσι οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων αφού παρέμειναν 7 ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως στις 7 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω παράταση, καθώς θα υπάρχει μείωση των κρουσμάτων.

Η μόνη εκκρεμότητα, που πλέον διευθετήθηκε, ήταν να αποσαφηνιστεί το πότε θα σταματήσει η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία, δηλαδή τα μαθήματα, για τα Χριστούγεννα.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020» σημειώνει καταλήγοντας το υπ. Παιδείας.

Την ανησυχία της για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στα κομμωτήρια εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων», δήλωσε, μιλώντας στο Mega.

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές

 

«Χρειάζεται πολλή προσοχή», λέει η κ. Λινού, «και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει.

Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός, θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», πρόσθεσε η κ. Λινού και εξήγησε:

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις.

Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε έναν χώρο», πρόσθεσε.

Λινού: Με τα ίδια 9 άτομα θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.

Περιμένοντας το εμβόλιο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας.

Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», ανέφερε η κυρία Λινού.

Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε: «Κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό.

Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά.

Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές όλες τις ημέρες.

Πρέπει να είναι οι ίδιοι, ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.