Τα λύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης “δείχνουν” άρση του lockdown;

Κορονοϊός: Τα λύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης “δείχνουν” άρση του lockdown; – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις

 

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 22 ημέρες lockdown στη Θεσσαλονίκη και 18 στην Αττική, που οι επιστήμονες βλέπουν μια πρώτη αχτίδα ελπίδας, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Mega, ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και καθηγητής του Καποδιστριακού που κάνουν έρευνες στα λύματα των δυο πόλεων, σημειώνουν ότι το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ, όπως προβλέπουν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στις δυο πόλεις τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 400.

Την ώρα που καθημερινά η χώρα καταγράφει δραματικά ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους, οι αναλύσεις των επιστημόνων αφήνουν μια πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωνάννου σημειώνει ότι τα μέτρα αρχίζουν επιτέλους να αποδίδουν στη Θεσσαλονίκη και “θεωρούμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να χαμογελάμε”, όπως αναφέρει.

Όπως τόνισε, διαπιστώσαμε 50% μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα έχουν ραγδαία πτώση. Ενδεχομένως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να δούμε και 300-400 κρούσματα την ημέρα, είπε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται εφησυχασμός, πρόσθεσε.

Και στην Αττική, όμως, έπειτα από 18 μέρες καραντίνας άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης, υπάρχει σημαντική μείωση του ιικού φορτίου.

Ειδικά στο πρώτο 10ημερο είχαμε σημαντική μείωση πάνω από 50%, όπως αναφέρει, ενώ εκτιμά πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 6.000-8.000.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει πως εάν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα, από την επόμενη βδομάδα θα έρθει μια εντυπωσιακή μείωση των κρουσμάτων.

“Πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από 400 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα”, είπε.

Όπως λέει στο MEGA, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς δεν αποτελούν εστία μεγάλης διάδοσης του ιού, με την προϋπόθεση όμως, να ελέγχονται οι μετακινήσεις των ενηλίκων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.