Είναι αυτό το σπίτι που μεγάλωσε ο Χριστός;

Είναι αυτό το σπίτι που μεγάλωσε ο Χριστός; Μετά από 14 χρόνια έρευνας κατάφερε να εντοπίσει το σπίτι του Ιησού Χριστού στη Ναζαρέτ. 

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ της Βρετανίας, Κεν Νταρκ πιστεύει ότι έπειτα από 14 χρόνια έρευνας κατάφερε να εντοπίσει το σπίτι του Ιησού Χριστού στη Ναζαρέτ.

“Δεν θα βρείτε επιγραφή που να λέει ότι αυτό είναι το σπίτι Του” παραδέχεται ο καθηγητής. Το επίμαχο σπίτι, ή έστω τα ερείπιά του, βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι των Αδελφών της Ναζαρέτ στα κεντρικά της πόλης καταγωγής του Ιησού.

Είναι κοντά στην περίφημη Εκκλησία του Ευαγγελισμού, τον ναό όπου πολλοί χριστιανοί θεωρούν ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στην Παρθένο Μαρία και της είπε ότι θα γεννήσει παιδί.

 

Το κτίριο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ και σύμφωνα με τον καθηγητή Νταρκ, φαίνεται ότι ήταν ένα τυπικό οικογενειακό σπίτι εκείνης της εποχής και του τόπου.

“Δεν υπάρχει κάτι περίεργο. Δεν είναι αξιολύπητα φτωχικό ούτε υπάρχει κάποια ένδειξη πλούτου.

Είναι πολύ συνηθισμένο” είπε στο CBS News και πρόσθεσε:

“Εάν αυτό είναι το παιδικό περιβάλλον του Ιησού, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι μεγάλωσε σε κάτι διαφορετικό από ένα πολύ τυπικό αγροτικό σπίτι της Γαλιλαίας της εποχής του”.

 

Μία είναι η ποιότητα της κατασκευής, σύμφωνα με τον καθηγητή. “Όποιος έχτισε το σπίτι είχε πολύ καλή κατανόηση της επεξεργασίας της πέτρας.

Θα ήταν σύμφωνο με το είδος της γνώσης που θα περιμέναμε από κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τέκτονας”. η αρχαία ελληνική λέξη για τον τεχνίτη, που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει αναφορά στον Ιωσήφ.

“Από μόνο του αυτό δεν λειτουργεί σαν φωτεινή επιγραφή που να λέει “εδώ ζούσε ο Ιησούς”. Αλλά είναι κάτω από μία βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται γύρω στον πέμπτο-έβδομο αιώνα”.

Σύμφωνα με τον Νταρκ η εκκλησία είναι “σχεδόν σίγουρα” εκείνη που περιγράφεται από έναν προσκυνητή στη δεκαετία του 380 και είναι γνωστή ως η Εκκλησία της Διατροφής (που σημαίνει την ανατροφή ή την ανατροφή του Χριστού).

Το όνομα προέρχεται από την ιδέα ότι χτίστηκε πάνω σε μια κρύπτη που περιείχε το σπίτι του νεαρού προφήτη.

Η εκκλησία ήταν τεράστια, περίτεχνα διακοσμημένη και πιθανώς ο βυζαντινός καθεδρικός ναός της Ναζαρέτ.

Η τοποθεσία και το μεγαλείο του υποδεικνύουν σύμφωνα με τον Νταρκ γιατί αυτό το συγκεκριμένο μέρος θεωρήθηκε πολύ σημαντικό.

Η σπηλαιώδης είσοδος στην εκκλησία του 4ου αιώνα

Οι Αδελφές της Ναζαρέτ βρίσκεται στο Ισραήλ.

Αυτή η μονή φέρεται να είναι πάνω από το σπίτι όπου ζούσε ο Ιησούς Χριστός όταν ήταν παιδί σύμφωνα με τον Νταρκ, ο οποίος πιστεύει ότι η Εκκλησία του Ευαγγελισμού χτίστηκε πάνω από το σημείο όπου ο Αρχάγγελος είπε στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Ισησού και είναι μικρότερη από αυτήν την εκκλησία των Αδελφών της Ναζαρέτ.

Παρά την πιθανή σημασία του σημείου, έχει προσελκύσει ελάχιστο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον πριν από το βιβλίο του Νταρκ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο.

Όπως υποστήριξε το σημείο ήταν στην αφάνεια ως ασήμαντο όπως το είχε χαρακτηρίσει ένας επιφανής αρχαιολόγος του 20ού αιώνα.

Όταν ο Νταρκ πήγε για πρώτη φορά εκεί, το 2006, βρήκε αρχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν είχαν δημοσιευθεί.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε πρώτη φορά γύρω στα 1880 και τα επόμενα πενήντα χρόνια έγιναν ανασκαφές από τις ίδιες τις μοναχές του μοναστηριού.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία της θεωρίας του ο Νταρκ επιμένει ότι δεν είναι μία υπόθεση με απόλυτα συμπεράσματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.