Καθολικό “λοκντάουν” μέχρι τα Χριστούγεννα – Παράταση της καραντίνας 2 εβδομάδες μετά τις 30 Νοεμβρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Lockdown ακόμη και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, βάζουν ως πρόταση στο τραπέζι οι επιδημιολόγοι καθώς η κατάσταση με τον κοροναϊό δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

 

Η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με αυστηροποίηση ακόμη και αυτών των αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν από την Παρασκευή, είναι σαφέστατα πολιτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί.

Την παράταση της καραντίνας επιβεβαιώνουν ως σενάριο και οι επιστήμονες που τόσο καιρό διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση και καταθέτουν προτάσεις.

Χθες, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος έδωσε αρκετές πιθανότητες στην παράταση του lockdown στη χώρα μας, πράγμα ωστόσο που θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες και όχι μόνο τα κρούσματα.

Ο καθηγητής μικροβολιογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφέροντας πως είναι πιθανό να υπάρξει παράταση του καθεστώτος, πολλώ δε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα φανεί την επόμενη βδομάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απόφαση για να παραταθεί το lockdown.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε το σενάριο ότι δεν αποκλείεται η παράταση.

«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κοροναϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

Πηγή: in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.