Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα της Θεσσαλονίκης – Πότε σημειώθηκε αύξηση 500%

Το ΑΠΘ είχε χτυπήσει το τελευταίο “καμπανάκι”, σχετικά με τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Οκτωβρίου, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις έρευνες που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της πόλης.

Μιλώντας στο Mega, ο πρύτανης σημείωσε ότι προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να εξαχθούν τα νέα στοιχεία «που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά», με δεδομένο ότι θα έχει μεσολαβήσει κάποιο διάστημα από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων. Εκτίμησε, επίσης, ότι ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται στις μετρήσεις που θα γίνουν μετά την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στις μετρήσεις της περασμένης Παρασκευής και της περασμένης Δευτέρας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα «τσιμπάνε» παραπάνω, όχι όμως με τους ρυθμούς που ανέβαιναν οι συγκεντρώσεις στα λύματα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά, τόνισε, πρέπει να συσχετιστούν και με τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κορονοϊό και αυτό να φανεί μετρήσιμα, θα χρειαστεί να περάσουν μία-δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ γνωστοποίησε και ορισμένα σημαντικά στοιχεία, από την εικόνα που υπήρχε τον περασμένο μήνα. Όπως αποκάλυψε, στις 21 Οκτωβρίου σημειώθηκε αύξηση 500% σε σχέση με τις 12 Οκτωβρίου αναφορικά με τις συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 27 Οκτωβρίου περαιτέρω αύξηση 500%.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ φοιτητών του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε πλήρως η τηλεκπαίδευση, ήταν γύρω στα 80-100 σε έναν πληθυσμό 20.000. Ανέφερε εξάλλου ότι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, πως το ιικό φορτίο που έχει ένας θετικά επιβεβαιωμένος νέος σε ηλικία είναι πολλαπλάσιο, κατά δύο, έως τρεις φορές, σε σχέση με το ιικό φορτίο ενός 60χρονου. Άρα ένας νέος είναι πολύ πιο δυνατή «βόμβα» για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου η αιτία της μεγάλης διασποράς και εξάπλωσης του ιού στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι «δεν τηρήσαμε συνειδητά τα μέτρα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.