Δένδιας-Λαβρόφ: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημείωσαν ο Νίκος Δένδιας και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν και “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας» και πρόσθεσε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

Σημείωσε, δε, στη συνέχεια ότι «οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».

Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, στο υπουργείο πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας.

“Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας”, ανέφερε ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.