Σοβαρές ενστάσεις επιστημόνων για το νυχτερινό lockdown σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και άλλων επιστημόνων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα  σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που πέρασαν στη ζώνη “πορτοκαλί” και “κόκκινο” του υγειονομικού χάρτη.

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν αρκετοί είναι πιθανό να παρατηρηθούν μετακινήσεις νέων -και όχι μόνο- από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές με περιοριστικά μέτρα σε άλλες κοντινές όπου δεν ισχύει κάτι ανάλογο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σερρών που επιβαρύνθηκαν, όπως διαπιστώθηκε, από μετακίνηση νέων από τη Θεσσαλονίκη που, λόγω των μέτρων απαγόρευσης, ταξίδεψαν λίγο βορειότερα για να διασκεδάσουν στα νυχτερινά κέντρα της συγκεκριμένης πόλης. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην περίπτωση του νυχτερινού lockdown στην Πάτρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μετακινείται κόσμος στη γειτονική Ναύπακτο.

Την ανησυχία του για το γεγονός «ότι δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος επισήμανε παράλληλα «ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Άρα δεν καλυπτόμαστε, γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown».

Επιπλέον, άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια, θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία».

Ανάλογες ενστάσεις είχαν διατυπωθεί εδώ και μέρες από μέλη της Επιτροπής, που υπογράμμιζαν ότι το εν λόγω μέτρο «ευνοεί τις μετακινήσεις από μια επιβαρυμένη περιοχή σε άλλη». Ο επιπλέον προβληματισμός τους συνδεόταν με το γεγονός ότι «υπάρχουν πόλεις που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα αλλά βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο επικινδυνότητας».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έδειξε διάθεση να ακούσει τις συγκεκριμένες ενστάσεις, προχωρώντας στην υλοποίηση του μέτρου.

Τις παραπάνω διαφωνίες επιβεβαίωσε εμμέσως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο καθένας έχει την άποψή του. Δεν ταυτίζονται απολύτως οι απόψεις και αυτό είναι λογικό και θεμιτό όταν βάζεις 31 ανθρώπους μέσα σε μία Επιτροπή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.