Αλ Σίσι προς Αθήνα-Λευκωσία: Προσέξτε την τρομοκρατία – Προειδοποίηση για παιχνίδια της Άγκυρας με τους ισλαμιστές

Ιδιαίτερη ανήσυχη παρουσιάζεται η Αίγυπτος για την αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις αλλά ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα. Η ανησυχία αυτή της Αιγύπτου κατατέθηκε στην 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου από τον ίδιο τον Φατάχ αλ Σίσι στις συζητήσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Νίκο Αναστασιάδη. Το Κάιρο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μετέφερε στις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό- ένα ζήτημα το οποίο αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα αλλά και ευρύτερα την περιοχή – είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο. Μάλιστα, ζήτησε από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.

Όσο κι αν η Αίγυπτος προσπαθεί να κρατήσει όποιες ισορροπίες μπορεί, είναι ξεκάθαρο πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τουρκικές κινήσεις οι οποίες συνήθως είναι απρόβλεπτες και δεν εντάσσονται κατ’ ανάγκην σε μια συγκεκριμένη στρατηγική ή έστω σε μια βατή στον έξω κόσμο στρατηγική της σημερινής Άγκυρας. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι πως το Κάιρο, μιλώντας για την τρομοκρατία, ήθελε να επιστήσει την προσοχή Αθηνών και Λευκωσίας και σε αυτή την πτυχή η οποία ομολογουμένως δείχνει να τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από την Άγκυρα. Ειδικά, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, η έκκληση να μην υποβαθμίζεται αυτός ο παράγοντας και μαζί οι κινήσεις της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, όπως ελέγχθη σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, δείχνει πως η Αίγυπτος καταλήγει ενδεχομένως σε κάποια εκτίμηση για το προς τα πού μπορεί να κινείται σε αυτό το πεδίο η Άγκυρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.