Χρηματοδότηση από 10 ξένες πρεσβείες & έσοδα 1.200.000€ στο ΕΛΙΑΜΕΠ που τα μέλη του καλούν να υποταχθούμε στην Τουρκία

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τις στενές σχέσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το «think tank» εξωτερικής πολιτικής χρηματοδοτείται απευθείας από ξένα κράτη.

Το “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ίδρυμα ευρωπαϊκής κι εξωτερικής πολιτικής” έχει για χορηγούς του διάφορες ξένες πρεσβείες μεταξύ των οποίων και η γερμανική.

Συνολικά από τους 34 χορηγούς του ΕΛΙΑΜΕΠ οι 10(!) είναι ξένες πρεσβείες, παράλληλα υπάρχουν και ξένες εταιρείες κάποιες εκ των οποίων γερμανικών συμφερόντων, όπως αποκαλύπτει το ίδιο το ινστιτούτο.

Επιπλέον σύμφωνα με την ταμειακό απολογισμό του έτους 2019 που επισυνάπτουμε εδώ, τα έσοδα από χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 1.244.351 ευρώ! Από αυτά τα 344.000 ήταν από χορηγίες ενώ, τα 220.000 πήγαν σε διοικητικούς μισθούς μελών ινστιτούτου.

Συνολικά για τις «δράσεις» του, όπως η εκδήλωση: «Οικείες κληρονομιές: Η Αθήνα μέσω του φωτογραφικού φακού των προσφύγων», το ινστιτούτο ξόδεψε 634.346 ευρώ και του έμειναν καθαρό απόθεμα στα ταμεία του 233.790 ευρώ.

Σε φόρους πλήρωσε μόλις 2.274 ευρώ ως ΜΚΟ.

Όλα αυτά δεν θα είχαν τόση σημασία αν ο νυν Σύμβουλος και πρώην γενικός διευθυντής του ιδρύματος κ.Ντόκος δεν είχε τοποθετηθεί στην θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Δεν είναι αντιδεοντολογικό να βρίσκεται πλησίον του πρωθυπουργού κάποιος ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής και νυν μέλος οργανισμού ο οποίος χρηματοδοτείται από τουλάχιστον 10 ξένα κράτη;

Υπενθυμίζουμε πως τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά και ο ίδιος ο κ.Ντόκος έχουν εκφράσει κατά καιρούς ιδιαίτερα «συναινετικές» απόψεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το χθεσινό άρθρο του κ. Μαραντζίδη στο οποίο καλεί την Ελλάδα να «φιλανδοποιηθεί» οικειοθελώς και να παραδώσει βυθό, βραχονησίδες και κοιτάσματα στην Τουρκία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.