Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Στα 33 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης, που παρατηρείται, πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους δήμους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη: Είμαστε πολύ κοντά στο “επίπεδο 3”

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, εκτιμήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην πόλη και αποφασίστηκε να προχωρήσει ο σχεδιασμός σε περίπτωση που χρειαστεί να ενταθεί στο επίπεδο πορτοκαλί συναγερμού.

Ένα βήμα πριν το «επίπεδο 3» είναι η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε δηλώσεις του, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

«Η έξαρση έχει να κάνει με μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», σημείωσε.

Ο κ. Ζέρβας απηύθυνε έκκληση κυρίως προς τη νεολαία να αποφύγει τις συναθροίσεις σημειώνοντας: «Θέλει προσπάθεια αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε επίσης ότι η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, θα πραγματοποιήσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού.

Τζιτζικώστας: Συλλογική προσπάθεια για να αποφύγουμε νέο lockdown

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού απευθύνει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία“, τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τη σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ας κάνουμε για το επόμενο διάστημα καθημερινότητά μας τη χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορονοϊού. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Για να βγούμε δυνατοί κι από αυτή την κρίση, όπως κάναμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Πηγή/ΦΩΤΟ: thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.