Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ελλάδα για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν από το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Η βλάβη στο αεροσκάφος του Δένδια στο Ιράκ και η 20 λεπτη καθυστέρηση στον αέρα από τους Τούρκους
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Ιράκ. Το αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφε υπέστη βλάβη, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Αμέσως, εστάλη δεύτερο αεροσκάφος μαζί με τεχνικούς. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr και τον Χρήστο Μαζανίτη, τελικά ο Νίκος Δένδιας επιβιβάστηκε στο δεύτερο αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι παρόλο που είχε εκδοθεί ειδική άδεια και είχε υποβληθεί και πλάνο πτήσης, flight plan, κράτησαν στον αέρα το αεροσκάφος για 20 λεπτά. Το αεροσκάφος που είχε βλάβη επισκευάστηκε τελικά τα μεσάνυχτα, αλλά οι Τούρκοι εξέδωσαν την διπλωματική άδεια σήμερα το πρωί στις 7:00. Έτσι, θα απογειωθεί στις 11 για να επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τους τεχνικούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.