Στο Πεντάγωνο ο Πάιατ και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μια σημαίνουσα επίσκεψη δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας με την έξοδο του Oruc Reis για έρευνες στην περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Βοηθό Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρενέ Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ και αριθμό Αμερικανών αξιωματούχων. Κατά πληροφορίες ο κ. Κούπερ μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο θα μεταβεί στη Σούδα και έπειτα στην Κύπρο.

Η επίσκεψη έρχεται έπειτα από την πολύ σκληρή παρέμβαση κατά της Τουρκίας που  προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη με φόντο τη νέα προκλητική NAVTEX. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τη NAVTEX και κατηγορεί την Άγκυρα ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. Επίσης τονίζει πως περιπλέκει τις συζητήσεις για λύση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει την έναρξη των κρίσιμων διερευνητικών επαφών», τονίζεται χαρακτηριστικά, σε μια από τις πιο σκληρές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

πηγή: newpost.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.