Αυτά είναι τα «κομάντο» των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίστηκαν τη χώρα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Του Κώστα Σαρικά

Ελληνο-τουρκική κρίση…Ο κρίσιμος ρόλος των ειδικών δυνάμεων – Πάνω σε νησίδες, βραχονησίδες, μέσα σε ταχύπλοα και ελικόπτερα

Πάνω σε νησίδες και βραχονησίδες, μέσα σε ταχύπλοα και μεγαλύτερα πλωτά , σε μεταγωγικά ελικόπτερα και στα αερόστρωμενα ZUBR,σε μικρές ευέλικτες ομάδες οι Έλληνες κομμάντος έδωσαν το δικό τους στίγμα τις εβδομάδες της κρίσης και απέδειξαν ότι δίκαια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος για την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μια ανάσα από τον Τουρκικό στόλο, η Πολεμική Αεροπορία να ήταν πανέτοιμη με το σύνολο των μαχητικών φορτωμένα με όπλα, ωστόσο ο πιο σημαντικός ίσως αφανής πρωταγωνιστής της πρωτόγνωρης κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων το «καλοκαίρι της κρίσης» ήταν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και γενικότερα οι Ειδικές Δυνάμεις.

Αλώστε ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με μακρά θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, σε καταδρομείς, πεζοναύτες ,στη ΖΜΑΚ αλλά και σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τις δυνατότητές τους αλλά και τον τρόπο που πρέπει να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν για να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα σε περίπτωση εμπλοκής, είτε περιορισμένης είτε γενικευμένης.

Η έξοδος του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο  σήμανε συναγερμό σε όλες τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και κυρίως στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία διαθέτει τις πλέον επίλεκτες  Μονάδες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεγάλο βάρος ανέλαβαν άμεσα οι αμφίβιοι καταδρομείς σε όλα τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου με κύριο μέλημα την θαλάσσια επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο και κυρίως την προστασία νησίδων και βραχονησίδων του Αρχιπελάγους από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο. Ειδικά σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί εκτελέστηκαν άμεσα με στόχο οι κομμάντος να βρεθούν πάνω σε όλα τα κρίσιμα «βράχια» τα οποία πιθανότατα να στοχοποιούσαν οι γείτονες. Η άριστη γνώση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Αιγαίο επέτρεψε στους αμφίβιους να διαθέτουν από την πρώτη στιγμή πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Με ενισχυμένο εξοπλισμό πάνω από τα μικρά και μεγαλύτερα ”βράχια” του Αρχιπελάγους ανέλαβαν ένα ακόμη κρίσιμο ρόλο. Τη συλλογή πληροφοριών για όλες τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου και την άμεση μετάδοσή τους στο επιτελείο. Ταυτόχρονα άλλες ομάδες ήταν σε ετοιμότητα για ενέργειες ανακατάληψης σε περίπτωση που οι γείτονες αποφάσιζαν να καταλάβουν κάποια από τις εκατοντάδες Ελληνικές νησίδες ειδικά κοντά στα Τουρκικά παράλια. Εδώ και πολλούς μήνες άλλωστε η εκπαίδευση σε ανάλογες ενέργειες είχε γίνει συνεχής και εντατική με εντολές της ηγεσίας αλλά και των Διοικητών όλων των Σχηματισμών.

Σε ειδικό ρόλο ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της κρίσης οι περιβόητοι «ΟΥΚάδες», οι βάτραχάνθρωποι της  Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Τα «βατράχια» αναπτύχθηκαν σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους χωρισμένα σε ολιγομελείς ομάδες όπως έχουν εκπαιδευτεί να πολεμούν. Είτε πάνω σε μεγάλες Μονάδες του Στόλου είτε σε μικρότερες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα υλικά τους. ‘Έτοιμοι να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή ανορθόδοξου πολέμου, καταστροφή high value στόχων ακόμα και να προχωρήσουν σε νηοψίες ή και σε καταλήψεις πλοίων.

Για πολλές εβδομάδες στη θάλασσα οι «ΟΥΚάδες» αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για επιχειρήσεις κρούσης αλλά και για προστασία πλωτών μέσων και παράκτιων εγκαταστάσεων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκαν και οι υπόλοιπες Μονάδες της ΔΔΕΕ. ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ και 31 ΜΕΕΔ με βασική εντολή να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να κινηθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο με εναέρια και πλωτά μέσα όπου χρειαστεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής. Οι SOF έχοντας εμπειρία από ανάλογες ασκήσεις και κυρίως από τους επανελεγμένους «ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ» ήταν μόνιμα σε κατάσταση stand by. Μικρές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες και στοχευμένες αποστολές όπου κρίθηκε ότι έπρεπε να ενισχυθούν οι αμφίβιες δυνάμεις στα νησιά.

Επί ποδός και σε απόλυτη επαγρύπνηση ήταν και όλες οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, από τους Πεζοναύτες και τις λεγόμενες Βόρειες Μοίρες Καταδρομών ακόμα και οι Μονάδες Αλεξιπτωτιστών. Και μπορεί να τα νησιά να ήταν στο επίκεντρο της προσοχής όμως το επιτελείο παρακολουθούσε συνεχώς και την εικόνα στον ‘Εβρο, στα χερσαία σύνορα της χώρας. Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ήταν έτοιμες να κινηθούν όπως είχαν κάνει και την περασμένη άνοιξη όταν διατάχθηκαν να συνδράμουν αμέσως έπειτα από την υβριδική επίθεση της Άγκυρας με «όπλο» εξαθλιωμένους μετανάστες.

Όλες οι παρατηρήσεις από την κινητοποίηση των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σε χέρια των επιτελών. Αναλύονται και εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα. Ο κρίσιμος ρόλος των κομμάντος σε ενδεχόμενη εμπλοκή με τους γείτονες φαίνεται ότι όχι απλά επιβεβαιώνεται αλλά αποδεικνύεται ότι αποτελούν κρίσιμο ”εργαλείο” στα χέρια της ηγεσίας και απαιτείται η συνεχής ενίσχυσή τους.

newpost.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.