Να μοιραστούμε 1 τρισ. ευρώ…Αυτό θέλει η τουρκία !!!

Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Με βάση απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, στις παλαιότερες
διερευνητικές επαφές η Άγκυρα είχε αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα,αλλά ζητούσε να αναγνωριστεί η ύπαρξη τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δυτικά αυτών νησιών, ειδικά στο βόρειο Αιγαίο που υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες διεθνών υδάτων.

ορυκτοςπλουτοςελλαδας
Ζητούσε, μάλιστα, αυτό που ονόμαζε «συνεκτική εκμετάλλευση», δηλαδή να το τμήμα υφαλοκρηπίδας που θα της αναγνωριστεί να είναι ενιαίο κι όχι διασπασμένο.
Η σχετική συζήτηση τότε είχε γίνει με σκοπό το υπό διαπραγμάτευση συνυποσχετικό, με το οποίο υποτίθεται ότι η διαφορά θα παραπεμπόταν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα καθοδηγούσε το δικαστήριο σε μία απόφαση, την οποία ουσιαστικά θα είχαν σε γενικές γραμμές προαπαποφασίσει οι δύο πλευρές. Τότε επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν οι πρέσβεις Αναστάσιος Σκοπελίτης και Ουγούρ Ζιγιάλ.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, πάγιος στόχος της Τουρκίας, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους, ήταν και παραμένει να αποκτήσει υφαλοκρηπίδα στα δυτικά της αλυσίδας των ελληνικών νησιών Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος-Χίος και κατά μία έννοια να τα εγκλωβίσει. Ακόμα, όμως, κι αν η Ελλάδα αποδεχόταν την τουρκική απαίτηση, δεν θα λυνόταν το έτερο μεγάλο πρόβλημα, οι κατά την Τουρκία «γκρίζες ζώνες». (Απόσπασμα άρθρου της Νεφέλης Λυγερού, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 2/8/2020)
Ας πάμε στο σήμερα…
Παράλληλα με το ψευτομνημόνιο με Λιβύη αλλά και τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» που παρουσιάζει η τουρκία…
προσπαθεί να βάλει χέρι στα κοιτάσματα των νησιών του Β. Αιγαίου και Ν.Α της Κρήτης…

Ας δούμε όμως ποιά είναι τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου & πετρελαίου της χώρας μας και η αξία τους σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη «Energy Mineral Resources of Greece», Ιαν 2012 (Α. Τσιραμπίδης & Α. Φιλιππίδης, ΑΠΘ)

Φυσικό Αέριο 
Σύμφωνα με δημοσιευμένες εκθέσεις-μελέτες από USGS US Geological Survey), του IODP (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα γεώτρησης Ωκεανών ), Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (FIGR) και της νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών TGS-Nor, που έχουν κάνει τα τελευταία 40 χρόνια πολλές εξερευνήσεις και επαρκή γεωτρήσεις στο διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου (και ως εκ τούτου εντός της ελληνικής ΑΟΖ)….
Τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί να είναι της τάξης των δεκάδων τρισεκατομμυρίων m3.
Αυτή η εκδοχή είναι αποδεκτή από μεγάλο αριθμό άλλων ειδικών Ελλήνων επιστημόνων (A. Foscolos, I. Konofagos, C. Nikolaou, Β.Παπαγεωργίου, Α. Ζηλιλίδης κλπ).
Τα αναφερόμενα, στις πιο πάνω μελέτες, αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 3,5 τρισεκατομμύρια m3 και η αξία τους φτάνει τα 409 δισεκατομμύρια ευρώ
Πετρέλαια 
Σήμερα, η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στην Ελλάδα είναι 120 εκατομμύρια βαρέλια.
Μέτριες προβλέψεις ειδικών επιστημόνων μιλούν για την ύπαρξη αποθεμάτων 1.2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου,
που πιθανότατα μπορούν να καλύψουν το 30% της ενέργειας ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Στρατηγικής Ενέργειας (NESC), το οποίο είναι νόμιμος σύμβουλος της πολιτείας για ενεργειακά θέματα, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου αρκετά για να καλύψουν  το 50% της ζήτησης στην Ελλάδα, με ημερήσια παραγωγή 200.000 βαρελιών.
Αλλά σύμφωνα με δημοσιευμένες εκθέσεις-μελέτες
του USGS US Geological Survey), του IODP (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα γεώτρησης Ωκεανών ), του Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (FIGR) και της νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών TGS-Nor, που έχουν κάνει τα τελευταία 40 χρόνια πολλές εξερευνήσεις και επαρκή γεωτρήσεις στο διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου (και ως εκ τούτου εντός της ελληνικής ΑΟΖ)….
τα αποθέματα πετρελαίου μπορεί να είναι της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Τα αναφερόμενα αποθέματα πετρελαίου στην Ελλάδα είναι 10 δισεκατομμύρια βαρέλια και η αξία τους είναι 685 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό που επιθυμεί και επιδιώκει η τουρκία, είναι να βάλει χέρι στο 1 τρισ. ευρώ που αποτιμάται η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου & πετρελαίου της χώρας μας…

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας
newsbreak.gr 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.