Αλωνίζουν στα νησιά ανεξέλεγκτες οι ΜΚΟ!

Κεντρική πολιτική επιλογή για «ξήλωμα» δεν υπάρχει, το μητρώο δεν προχωρά, οι χρηματοδοτήσεις συνεχίζονται και ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει. Επεκτείνονται τώρα και στην ηπειρωτική Ελλάδα – Οι υπουργοί δεν βρίσκουν τη βοήθεια που χρειάζονται στο Μαξίμου.

«Στο κρανίο» τα έχουν πάρει με τον ρόλο ΜΚΟ υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς κάποιες από αυτές λειτουργούν έχοντας μοναδικό σκοπό να υπονομεύσουν την πολιτική την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι υπουργοί. Τόσο στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσο και εντός, αλλά και γύρω από τις δομές μεταναστών, ο τρόπος με τον οποίο αυτές λειτουργούν δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους επιτελείς.

Είναι, όμως, σαφές ότι η κεντρική «πολιτική επιλογή» για ξήλωμά τους δεν έχει ληφθεί σε επίπεδο Μαξίμου, κάτι που δημιουργεί προσχώματα στην εφαρμογή των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται σε επίπεδο υπουργείων. Η δε προσπάθεια να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, μέσω της εγγραφής στο μητρώο του υπουργείου, δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της λειτουργίας τους, καθώς -μέχρις στιγμής τουλάχιστον- το ζήτημα της πρόσβασής τους εντός των δομών δεν δείχνει να είναι προτεραιότητα για τις περισσότερες από αυτές.

Ειδικά με δεδομένη την ύπαρξη πλέον Ελλήνων διοικητών στις δομές αυτές, το ενδιαφέρον τους φαίνεται να στρέφεται προς τη δημιουργία «παράλληλων δομών», οι οποίες εδώ και καιρό λειτουργούν τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι ενδείξεις για συνεργασία συγκεκριμένων ΜΚΟ με την τουρκική πλευρά, καθώς όσα έχουν επανειλημμένως διαδραματιστεί στο Αιγαίο δείχνουν μια σαφή προσπάθεια «ουδετεροποίησης» του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να αρχίσει μια σταθερή αύξηση ροών προς τη χώρα. Κάτι το οποίο υπηρετείται και από κινήσεις της εγχώριας Αριστεράς, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με τη συγκεκριμένη κατηγορία οργανώσεων.

Επανειλημμένα την εβδομάδα που πέρασε τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης όσο και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης «έδειξαν» τις ΜΚΟ και κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση και τη στήριξή τους. Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν το 82% των κονδυλίων να πηγαίνουν σε ΜΚΟ, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Δεν σας ενδιαφέρει η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, την ύπαρξη των οποίων αμφισβητήσατε. Σας ενδιαφέρει περισσότερο η δράση των ΜΚΟ παρά η υποβοήθηση του έργου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

Πρόκειται για τοποθετήσεις οι οποίες δεν είναι διόλου τυχαίες, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια «επανενεργοποίηση» αρκετών ΜΚΟ τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, με σειρά κινήσεων οι οποίες έχουν σκοπό να υποβοηθήσουν την αύξηση των ροών, να εκθέσουν τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας και ακόμη και να επιφέρουν πλήγματα στην εικόνα της διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Η εγκατάσταση οικογενειών που έφυγαν από τη Μόρια στην πλατεία Βικτορίας, ενδεικτική της τελευταίας κατηγορίας, θεωρείται ότι έγινε υπό την άμεση καθοδήγηση «αλληλέγγυων» οι οποίοι εγκατέστησαν στο ταλαιπωρημένο αυτό σημείο της Αθήνας τους συγκεκριμένους μετανάστες.

Αντίστοιχα, η δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ τόσο στα νησιά όσο και στα θαλάσσια σύνορα δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς αυτές συνεχώς αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα για παράνομες τακτικές του ελληνικού Λιμενικού. Οταν, όμως, οι υπουργοί φωνάζουν δεν έχουν σκοπό να ακουστούν μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Μαξίμου, το οποίο τηρεί μια επαμφοτερίζουσα στάση όσον αφορά τις ΜΚΟ, με τον «θετικό ρόλο» κάποιων να επισημαίνεται συνεχώς. Στο DNA κάποιων στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο όρος ΜΚΟ είναι εγγεγραμμένος ως κάτι θετικό, ως μέρος μιας «κοινωνίας των πολιτών». Ως εκ τούτου, τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν μπορούν να αποδώσουν την ποιότητα ελέγχου των ΜΚΟ που χρειάζεται να υπάρξει στη χώρα μας.

Το πολυδιαφημισμένο μητρώο των ΜΚΟ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι άλλο θα κάνει παρά να ελέγχει την είσοδο ή την έξοδό τους στις δομές μεταναστών, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι οι κατοικούντες σε αυτά μπορούν να μπαινοβγαίνουν. Οι δε δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ΜΚΟ που διευκολύνουν τους λαθραίως εισελθόντες στη χώρα μας δεν δείχνουν να μπορούν να υλοποιηθούν. Κάτι που αφήνει τους αρμόδιους υπουργούς… μετέωρους και δεν τους διευκολύνει να παράγουν το έργο που θα ήθελαν. Κάτι το οποίο μεταφέρεται με κάθε τρόπο και στο Μαξίμου, το οποίο δεν δείχνει, όμως, να αντιδρά.

Το στοίχημα του καλοκαιριού για την κυβέρνηση

Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων στο Μεταναστευτικό είναι για την κυβέρνηση το να μην υπάρξει απότομη αύξηση των ροών στο Αιγαίο και να συνεχιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Εργο που έως πρόσφατα έφερνε με επιτυχία σε πέρας το ελληνικό Λιμενικό, το οποίο όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκάθαρα μπει στο στόχαστρο διάφορων ΜΚΟ, της τουρκικής προπαγάνδας και όσων «δικαιωματιστών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναπαράγουν την τελευταία. Το επιτυχημένο έργο του Λιμενικού «χαλάει τη σούπα» τόσο των διακινητών από την Ανατολή όσο και αυτών που έχουν συμφέροντα (ιδεολογικά ή οικονομικά) από τη συνέχιση των μεταναστευτικών ροών.

Κάθε βάρκα που ξεκινά από την Τουρκία φαίνεται να είναι ήδη σε επικοινωνία με ΜΚΟ στην ελληνική πλευρά, ενώ υπάρχουν βάσιμες αιτιάσεις για λήψη πληροφοριών ακόμη και από μέσα που ανήκουν στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτόν εξηγούν κάποιοι τον τρόπο με τον οποίο διάφορες ΜΚΟ σπεύδουν να βρεθούν σε σημεία στα οποία το ελληνικό Λιμενικό προσπαθεί να εμποδίσει λαθρομετανάστες να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα και προσπαθούν να τεκμηριώσουν διαφόρων ειδών παραβάσεις. Πρόκειται για προσπάθειες να παρουσιαστεί η ελληνική πλευρά ως αυτή που παραβαίνει τους διεθνείς νόμους και οι οποίες στήνονται από την Τουρκία μέσω συγκεκριμένων ΜΚΟ και έχουν στόχο να βρεθεί η χώρα μας υπόλογη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ή, για να μη γίνει αυτό, να υπάρξει χαλάρωση της φύλαξης των συνόρων και να επικρατήσουν και πάλι λογικές τύπου «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Κάτι το οποίο θα σημάνει νέα μεγάλα κύματα μετανάστευσης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αρβανίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι σε ερώτησή του στην Κομισιόν υιοθετεί την προπαγάνδα της Τουρκίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

«κυριακάτικη δημοκρατία»

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.