Το κρίσιμο ερώτημα για τον Έβρο: Είναι ή όχι Τούρκοι κομάντος στη «νησίδα»;

Οι «γκρίζες ζώνες» της υπόθεσης και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα κόμματα και λαό. Γιατί η Άγκυρα δεν θέλει την επέκταση του φράχτη και από πού θα κριθεί η κλιμάκωση ή όχι της έντασης στην περιοχή του Έβρου.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από την με το σταγονόμετρο ενημέρωση που παρέχει η κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Του Βασίλη Σκουρή

•Το κυριότερο ερώτημα είναι εάν στο έδαφος των 16 στρεμμάτων βρίσκονται ή όχι τούρκοι κομάντος και στρατοχωροφύλακες. Είτε πρόκειται για αμφισβητούμενη έκταση, είτε πολύ περισσότερο για ελληνική (όπως προϊδεάζει το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα), οι τούρκοι στρατιώτες δεν μπορεί να είναι εκεί.

•Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη έκταση είναι ελληνική ή είναι αμφισβητούμενη. Το διάβημα που έγινε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα, αλλά κα το γεγονός ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού πήγε να εξετάσει τα δεδομένα για την επέκταση του φράκτη, προϊδεάζουν ότι η έκταση είναι ελληνική, πλην όμως και εδώ η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρη ενημέρωση.

•Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί πριν μεταβεί στο συγκεκριμένο σημείο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, δεν συνεδρίασε η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών των δυο χωρών για τον Έβρο, που είναι θεσμοθετημένη και συνεδριάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες με κάθε αφορμή, είτε αφορά τις αμφισβητήσεις των συνόρων ένθεν και ένθεν, είτε τα …γελάδια και το ψάρεμα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Η κρίση μπορεί να αποκλιμακωθεί ευκολότερα εάν δεν είναι τούρκοι κομάντος και στρατοχωροφύλακες πάνω στα 16 στρέμματα. Με συνεννοήσεις των δυο κυβερνήσεων και με παρέμβαση εάν χρειαστεί μεγάλων χωρών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Η αποκλιμάκωση, ωστόσο, θα κριθεί και από το εάν η Τουρκία έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την επέκταση του φράκτη στην περιοχή, όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Εάν η Άγκυρα έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την επέκταση, είναι φανερό πως προχωράει στην αγαπημένη της τακτική του «γκριζαρίσματος» μιας περιοχής, ώστε στη συνέχεια να εμποδίζει τη χώρα μας να εφαρμόζει σε αυτή τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν μέλη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού πήγαν στην περιοχή των 16 στρεμμάτων και εκδιώχτηκαν με πυροβολισμούς από τούρκους στρατοχωροφύλακες.
Μεγάλο, συνεπώς, ερώτημα είναι και αν βρίσκονται εκεί τούρκοι κομάντος, πώς βρέθηκαν…

Πηγή: ieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.