Το ουσιαστικό μας πρόβλημα είναι η Τουρκία, όχι το Κυπριακό

του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Δεν έμεινε τίποτε άλλο που να μπορούμε να πούμε στην κοινότητα εκτός από μουχλιασμένα λόγια. Έχει περάσει προ πολλού η ημερομηνία λήξης τους. Ούτε τον λόγο σας ανανεώσατε, oύτε τις ιδέες σας. Ξεχάσατε τι είπε εκείνος ο σοφός: «Ό,τι ανήκε στο χθες έφυγε μαζί με το χθες ψυχή μου / Τώρα πρέπει να λεχθούν νέα πράγματα». Ξέρω, το αγαπάτε πολύ και εσείς αυτό όπως εγώ. Όμως, ποτέ δεν κάνατε αυτό που είπε εκείνος ο σοφός. Δεν έφυγαν μαζί με το χθες όλα όσα ανήκαν στο χθες.

Από το χθες μεταφέρθηκαν όλα στο σήμερα. Δεν είπατε νέα πράγματα. Όποτε σας έκαιγαν την ψυχή, δεν άλλαξε αυτό που λέγατε: «Ενόσω σε αυτή τη χώρα οι έντιμοι δεν γίνονται τόσο θαρραλέοι όσο οι ανέντιμοι, αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία». Πάντα το λέτε. Όμως, ποτέ δεν το κάνετε. Δεν μπορέσατε να γίνετε τόσο θαρραλέοι όσοι οι ανέντιμοι. Το πλαίσιό σας είναι γνωστό. Δεν χαράξατε εσείς αυτό το πλαίσιο, το χάραξαν οι εξουσιαστές. Δεν μπορείτε να βγείτε εκτός αυτού. Ακόμα και να μην σας αρέσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στις κατοικημένες περιοχές, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Δεν μπορείτε να βγείτε στις πλατείες και να φωνάξετε γι’ αυτό. Δεν μπορείτε να γράψετε πλακάτ που να γράφουν «κάτω τα χέρια από πάνω μας κατακτητή».

Δεν μπορείτε να υποστηρίξετε μια γυναίκα που συνελήφθη και τις πέρασαν χειροπέδες επειδή βρήκαν ένα βιβλίο στο σπίτι της. Ή έναν άνδρα που συνελήφθη επειδή άκουγε ένα τραγούδι. Δεν μπορείτε να πείτε τίποτε γι’ αυτά που κάνουν οι εξουσιαστές. Φωνάζετε τόσο όσο να μην θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και γράφετε πανό τόσο όσο να μην τα κατάσχει η αστυνομία.

Δεν έμεινε κανένας λόγος που να μπορείτε να πείτε σε όσους σας χειροκροτούν, εκτός από τους μουχλιασμένους σας λόγους. Κοιτάξτε πόσο αδαείς είναι όλοι. Σας χειροκροτούν και πάλι. Λέτε όραμα, χειροκροτούν. Λέτε κοινός στόχος, χειροκροτούν. Λέτε τεσσάρων διαστάσεων, χειροκροτούν. Λέτε «παράδειγμα», το χειροκροτούν και αυτό, αν και δεν το καταλαβαίνουν.

Ύστερα μια επανάληψη: «Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την ομοσπονδία»! Ένα χειροκρότημα και γι’ αυτό! Κανείς δεν βγαίνει να ρωτήσει: «Γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση ρε κύριε; Δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία; Εμείς δεν είμαστε εταίροι σε αυτή τη Δημοκρατία; Δεν είναι αυτό το μόνο νομικό μας δικαίωμα;» Όταν μιλάτε για διεθνές δίκαιο, στάζει μέλι το στόμα σας. Όμως, δεν απαιτείτε το μοναδικό μας δικαίωμα εντός αυτού του δικαίου! Γιατί; Διότι δεν μπορείτε να αντέξετε τη διάλυση του πειρατικού κράτους σας που ανακηρύξατε. Είστε οπαδοί της ομοσπονδίας, όμως η νοοτροπία σας είναι νοοτροπία του κατακτητή. Χύσατε αίμα και τα πήρατε. Έγιναν δικά σας! Δεν τα δίνετε στο τραπέζι. Η απαίτησή σας για πολιτική ισότητα, τι άλλο είναι εκτός από προϊόν της νοοτροπίας σας της κατάκτησης;

Ιδού, πολλές σελίδες δηλώσεις που κάνετε με λόγια μουχλιασμένα. Οι ομιλίες σας. Συνδέσατε με έναν όρο ακόμα και την παράδοση του Βαρωσιού στους ιδιοκτήτες του. Σώνει και καλά να ανοίξει η Τύμπου προς το εξωτερικό! Ένα άλλο προϊόν της νοοτροπίας σας του κατακτητή. Έπαιξε η σάλπιγγα των εκλογών. Πάλι μετατραπήκατε σε αγγέλους. «Μην προσεγγίζετε κανέναν με λόγο μίσους και εχθρότητας», λέτε. Όμως, εσείς δεν μπορείτε να αντέξετε καν όσους σας επικρίνουν έστω και το παραμικρό σε τούτα τα αλλόκοτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους σβήνετε από φίλους! Τους κόβετε ακόμα και την καλημέρα το πρωί στον δρόμο!

Στις πολλές σελίδες ομιλίες σας δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόταση για το ουσιαστικό μας πρόβλημα! Υπάρχει το κυπριακό ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει το ουσιαστικό μας πρόβλημα! Διότι ακόμα δεν μπορέσατε να καταλάβετε τι είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Το ουσιαστικό μας πρόβλημα, δηλαδή το πρόβλημα εμάς των Τουρκοκυπρίων, δεν είναι το κυπριακό ζήτημα με τους Ελληνοκύπριους. Είναι το πρόβλημά μας με την Τουρκία.

Χωρίς να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε καθόλου να λύσουμε το Κυπριακό. Η λύση αυτού μας του προβλήματος δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού, η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από τη λύση του προβλήματός μας με την Τουρκία.

Μπορεί η δύναμή μας να μην αρκεί για να λύσουμε το Κυπριακό, διότι δεν εξαρτιούνται όλα από εμάς. Όμως, από εμάς εξαρτάται η λύση του προβλήματός μας με την Τουρκία. Δεν λέτε κατακτητή τον κατακτητή. Δεν λέτε φασίστα τον φασίστα. Σπαταλάτε άδικα ενέργεια για να αποδείξετε στους στενοκέφαλους ότι δεν είστε εχθροί της Τουρκίας. Σάμπως και μπορεί να υπάρξει διάλογος με έναν φασίστα, αναφέρεστε συνεχώς σε διάλογο και διπλωματία.

Το κλίμα σας που αγκάλιασε όλους είναι το κλίμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Από τότε που γεννηθήκαμε δεν ακούσαμε τίποτε άλλο εκτός από αυτό άλλωστε. Η πατρίδα μας έγινε από άκρου εις άκρον χώρος συγκέντρωσης των φανατικών της θρησκείας.

Δεν δυσαρεστηθήκατε εσείς με τον κατακτητή σας. Εκείνος δυσαρεστήθηκε μαζί σας. Η καρέκλα είναι το μόνο σας πρόβλημα; Πάρτε την, είναι δική σας!

politis.com.cy

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.