Βρωμάει αυτό που μαγειρεύουν για τα Ελληνοτουρκικά….

Εξετάζεται κοινή προσφυγή Ελλάδας-Λιβύης στο Δικαστήριο του ΟΗΕ! Εθνικό έγκλημα στο Αιγαίο: Στη Χάγη μόνο για το μνημόνιο! Τι κρύβει η πρόταση Ροζάκη για τον τεμαχισμό της διαφοράς -Η ταύτισή του με τον Σάρατζ.

Η «ΕΣΤΙΑ»προέβλεψε από τις 10 Ιανουαρίου, όταν ο Πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης αλ Σάρατζ έστειλε επιστολή εξηγήσεων στον ΟΗΕ για το παράνομο μνημόνιο πως κάποιοι προωθούν την ιδέα της καταθέσεως κοινής προσφυγής Ελλάδας-Λιβύης αντί Ελλάδος-Τουρκίας στη Χάγη με αντικείμενο το μνημόνιο μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας. Είχαμε επισημάνει από τότε πως οι θέσεις της Λιβύης, των ΗΠΑ και εν μέρει της Τουρκίας για το νομικό καθεστώς των ακατοίκητων νησιών που επηρεάζουν την οριοθέτηση συγκλίνουν εντυπωσιακά, ενώ και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για ανάλογες όχι όμοιες όμως περιπτώσεις ευνοεί τον διαμοιρασμό του πλούτου μας με τη βούλα του δικαστηρίου.

Γράφαμε τότε στο οικείο ρεπορτάζ:
«Με επιχειρηματολογία που είναι copy paste των τουρκικών απαράδεκτων θέσεων σχετικώς με την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, απαντά η Κυβέρνηση της Τρίπολης στην Ελλάδα. Η επιστολή εστάλη στον ΓΓ του ΟΗΕ (…) Η Κυβέρνηση της Τρίπολης παραθέτει έωλα νομικά επιχειρήματα, όπως ότι ‘τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά δεν έχουν νομική σημασία’. Επομένως εάν συμβεί κάποιο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία,εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σε κάποια βραχονησίδα.
[…] Στην επιστολή τονίζεται πως αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα ‘να ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα εθνικά της σύνορα για να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης’. Η Λιβύη, κατά την επιστολή, έχει συμμορφωθεί με αποφάσεις της Χάγης και συνεφώνησε με την Μάλτα και την Τυνησία να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο για να οριοθετήσουν τα όρια της ακτογραμμής τους. ‘Επαναλαμβάνουμε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είναι έτοιμη να διευθετήσει οποιαδήποτε διαφορά με διπλωματικά μέσα με οποιοδήποτε μέρος που έχει ανησυχίες για το θέμα αυτό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δίκαιο είναι το θεμέλιο της δικαιοσύνης και ότι τα δικαστήρια είναι ο τελικός κριτής σε τέτοια θέματα’ επισημαίνεται…»

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.