Πρόσωπο-κλειδί στην κυβέρνηση Τραμπ ίσως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη της κυβέρνησής του σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα και τη “διαμάχη” της ευρωζώνης με το ΔΝΤ.
Πρόσωπο-κλειδί σε αυτό, είναι ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος, Γουίλμπουρ Ρος που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στη κυβέρνηση Τραμπ και έχει συμφέρον στο να μείνει η Ελλάδα… ζωντανή.
Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες.
Άλλωστε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτήν την άποψη συμμερίζονται και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ θα καθορίσουν και τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην Ευρώπη, γενικότερα.
«Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Τραμπ πάρει σαφώς μία θέση» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκρος. Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το hedge fund που διαχειριζόταν ο Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στη κυβέρνηση Τραμπ, έχει αγοράσει μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι, ενδεχομένως, η κυβέρνηση Τραμπ «έχει συμφέρον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή». «Αυτό θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα τάση στο ΔΝΤ να συνεχίσει να πιέζει τους εταίρους της Ελλάδας -και κυρίως τον ESM και τη Γερμανία- να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, προκειμένου να φαίνεται πως το ΔΝΤ είναι το καλό», υπογραμμίζει ο κ. Γκρος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, με τη συμφωνία δεοντολογίας που υπέγραψε ο κ. Ρος, προκειμένου να αναλάβει υπουργός Εμπορίου, δεσμεύτηκε να πουλήσει τη συμμετοχή του στο ομώνυμο επενδυτικό ταμείο WL Ross private equity funds, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει τις επενδύσεις στην Eurobank.
Ο κ. Ρος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάιο, είχε δηλώσει πως κατά τη γνώμη του «το ΔΝΤ θα νικήσει τον πόλεμο και η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.