Ο Τσίπρας «τέλειωσε» την Σαρία δηλαδή τον ισλαμικό νόμο στη Θράκη

Νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή. Στην ουσία ο Έλληνας Πρωθυπουργός «τέλειωσε» τη Σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο, στη Θράκη. Να σημειωθεί ότι η Σαρία, αυτή που εφαρμόζουν και παλεύουν να επιβάλλουν οι τζιχαντιστές, ίσχυε για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα σε μια πιο «σοφτ» εκδοχή της, ωστόσο, ήταν απαράδεκτο στον 21ο αιώνα σε μια χώρα της Δύσης να ισχύει η Σαρία, ένας θεοκρατικός νόμος.
Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας:
–Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
–Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
–Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
–Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
– Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο, για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε». Ανακοίνωσε δε ότι από την Τετάρτη, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.
Τι είπε ο Πρωθυπουργός
«Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου.
»Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
»Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος.
»Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής.
»Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα.
»Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας.
»Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:
»Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
»Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
»Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
»Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
»Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.
»Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
»Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.
»Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας αρχίζει η σχετική διαβούλευση.
»Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
»Ωστόσο οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία.
»Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους».

[TRT]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.