Πρόταση ΗΠΑ για προμήθεια και συμπαραγωγή του μαχητικού F-35 από την Ελλάδα;

Για συμπαραγωγή στο μαχητικό αεροσκάφος F-35 κάνουν λόγο πληροφορίες της εφημερίδας Real news η οποία αναφέρει πώς η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων φέρνει τη χώρα μας υποψήφια για την συμπαραγωγή των αμερικανικών αεροσκαφών.

Η αμερικανική πλευρά λέγεται επιθυμεί να εντάξει την Ελλάδα ως υποψήφια χώρα στο πρόγραμμα των F-35, ειδικά τώρα που «ορφανεύει» μια θέση λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή του πολεμικού αεροσκάφους από τον Μάρτιο του 2020.

Η συζήτηση για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα αναζητεί ουσιαστικά ανταλλάγματα σε επίπεδο στρατιωτικής ασφάλειας με την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Βέβαια να σημειωθεί πως η συμπαραγωγή ορισμένων  τμημάτων του μαχητικού στο πλαίσιο αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο πρόγραμμα όπως ήταν η Τουρκία είναι ένα θέμα, και άλλο είναι η προμήθεια του αεροσκάφους και στο πλαίσιο  του Επιστρεφόμενου Βιομηχανικού Έργου η κατασκευή μερών του στην ΕΑΒ ή σε άλλη εταιρεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.