Τι προβλέπει πρωτόκολλο της νέας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που υπέγραψαν οι δυο πλευρές..

Στο υπουργείο Εξωτερικώνστην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία. Με δεδομένο δε ότι η αμερικανική παρουσία θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές περιοδική, οι όποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.