Οι νέες ναυπηγήσεις του τουρκικού Ναυτικού επιβάλουν επίσπευση προγραμμάτων αντιπλοϊκών βλημάτων από ΠΝ & ΠΑ

Οι μαζικές ναυπηγήσεις νέων σκαφών επιφανείας για το τουρκικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλα τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία, μηδέ εξαιρουμένου και του ΓΕΣ το οποίο βλέπει στο «μίνι» αεροπλανοφόρο (LPD) TCG Anadolu, ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στον τουρκικό Στρατό να εκτελεί επιχειρήσεις απόβασης στα… δυτικά των νησιών του Αιγαίου και πίσω από την γραμμή του πιθανού μετώπου στην Θράκη.

Η ημερομηνία έναρξης πλόων του TCG Anadolu το 2020, οδηγεί σε επίσπευση σειρά απόφάσεων του ΠΝ κια της ΠΑ που έχουν σχέση με την προμήθεια αντιπλοϊκών βλημάτων, ανώτερων επιδόσεων από τα σημερινά MM-40-AM-39 Exocet και Harpoon/Penguin.

Ηδη υπάρχει έτοιμη μελέτη για την τοποθέτηση σε περισσότερα ελληνικά νησιά από τα τρία που είναι σήμερα τοποθετημένα τα συστήματα MM-40 Exocet νέλων βλημάτων επακτίου αμύνης. Οι προδιαγραφές μιλάνε για ακτίνες δράσης ών των 200 χλμ. για να καλυφθούν και οι περιοχές ανατολικά της Κρήτης, η οποία θα υποδεχθεί τις συστοιχίες των νέων αντιπλοϊκών βλημάτων.

Από εκεί και πέρα και η Αεροπορία αναζητά εκτός από την επέκταση του ορίου ζωής των ΑΜ-39 Exocet και νέα βλημάτων ανώτερων δυνατοτήτων, πιθανότατα υπερηχητικών.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.