Η Κύπρος δεν ήταν και δεν είναι μακριά! Άρθρο ράπισμα για την ματαίωση της πτήσης των F-16 στην Κύπρο.

«ΟΙ ΣΥΝΕΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΝΟΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΟΥΝ , ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΩΣΤΑ»

Πιττακός ο Μυτιληναίος

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Ακυρώθηκε, με εντολή της κυβέρνησης, η πτήση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της Λευκωσίας για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου, χωρίς να δοθεί μια ΕΠΙΣΗΜΗ εξήγηση από τους «επισήμους».

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακινούνται σενάρια και συνομωσιολογίες, που καταλήγουν ότι ήταν απαίτηση των Τούρκων, με δυσμενείς συσσωρευμένες επιπτώσεις για άλλη μια φορά στο ηθικό και την αξιοπρέπεια του λαού μας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας. Δυστυχώς ο παρουσιαστής της παρέλασης έμεινε με τη φράση στο στόμα: “Αναμένουμε τα αεροσκάφη από την μητέρα πατρίδα”, είπε, αλλά τα F-16 δεν εμφανίστηκαν ποτέ από την «Μητέρα ΠΑΤΡΙΔΑ», προς απογοήτευση ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Η πτήση ελληνικών μαχητικών που πραγματοποιούνταν τα δύο τελευταία έτη, ήταν και είναι ένα μήνυμα, ότι το “η Κύπρος είναι μακριά” δεν θα ακουστεί ξανά. Εδώ ο συμβολισμός είναι και ουσία. «Χρόνια Πολλά Κύπρος για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα είναι εδώ». Αυτό θα ήταν και είναι το απλό αλλά σημαντικότατο για τον Κυπριακό Ελληνισμό, μήνυμα των πιλότων των μαχητικών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας .

Δεν είναι δυνατόν οι Τούρκοι να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στην κατεχόμενη Κύπρο, κάθε χρόνο στα πανηγυράκια που κάνουν για την «επέτειο» της εισβολής και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και να τίθεται θέμα για την πτήση ελληνικών μαχητικών στη Λευκωσία …….

Αν η επιλογή ματαίωσης της πτήσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών έγινε για να μην “πυροδοτήσουμε το κλίμα”, είναι υπεκφυγή και λάθος. Δεν πυροδοτούμε απολύτως τίποτα με μια τιμητική διέλευση.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι για πολλοστή φορά έστειλε μήνυμα κατευνασμού και υποχωρητικότητας, απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση με κάθε μέσο και τρόπο, θέλοντας να δείξει πως ασκεί μια σκληρή επιθετική στρατηγική του πειθαναγκασμού στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι εάν η Ελληνική πλευρά επέμενε να στείλει τα δύο ελληνικά μαχητικά στη Κύπρο, θα είχε περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας όχι με βαρύγδουπες δηλώσεις περί αποτροπής και ισχύος, αλλά με πράξεις και ουσία. Και πάλι μας «μέτρησαν»και μάλλον έκριναν ότι έχουμε κι αλλά περιθώρια «στρατηγικής ψυχραιμίας»……

Η στρατηγική ψυχραιμία και η ετοιμότητα από μόνες τους δεν φέρνουν αποτελέσματα. Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική αντιμετώπισης της προκλητικότητας των Τούρκων και να σχεδιάσουμε, έστω και τώρα, την στρατηγική της εθνικής μας επιβίωσης.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως η ΠΑ, κάλυψε με τα φτερά της πολλές φορές τις αεροναυτικές επιχειρήσεις και τις κοινές ασκήσεις Ελλάδος – Κύπρου («Παρμενίων», «Νικηφόρος – Τοξότης») που εκτελέστηκαν από το 1994 και έπειτα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την προσγείωση ζεύγους αεροσκαφών F-16C στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου το 1996, ενώ το 1997 η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Κύπρο ήταν έντονη, καθώς στο πλαίσιο της κοινής άσκησης πέταξαν βομβαρδιστικά Α-7H Corsair και μαχητικά αεροσκάφη F-16C Fighting Falcon, τα οποία εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου. Επίσης, την ίδια χρόνια έγινε και ρίψεις αλεξιπτωτιστών από C-130H Hercules.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι Πανέλληνες ότι «δεν είναι μακριά η Κύπρος». Ουδέποτε ήταν. Από το 450 π.Χ. του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα, του Μιλτιάδη με τις 200 τριήρεις του στο Κίτιον όπου «και νεκρός ενίκα». Πολύ περισσότερο «δεν ήταν και δεν είναι μακριά η Κύπρος» για τα ηρωικά πληρώματα των μεταγωγικών αεροσκαφών της αποστολής «ΝΙΚΗ», δεν είναι για τους ηρωικούς πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν είναι μακριά για όλους τους πατριωτικά σκεπτόμενους Έλληνες, δεν είναι μακριά για τις σημερινές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΘΟΥΜΕ………………ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.