Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς ορισμένους στα Βαλκάνια: «Εμείς είμαστε η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή»

«Δεν αφήνουμε τίποτα κάτω, κάνουμε εξωτερική πολιτική για να μας σέβονται», δήλωσε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο του, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια ανακοίνωση δίχως να ερωτηθεί η Ελλάδα.
Η χώρα μας τότε αντέδρασε έντονα, διαμηνύοντας στη Φεντερίκα Μογκερίνι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει πάντα να στέλνει τα προσχέδια των ανακοινώσεων και θέσεών της που αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Αθήνα για να πάρουν έγκριση. «Προηγουμένως ούτε καν μας τα ανακοίνωναν».
Ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αμερική, ότι κανείς δεν πίεσε την Ελλάδα για κανένα ζήτημα διότι άπαντες γνωρίζουν ότι «οι πιέσεις δεν περπατάνε».
«Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι λέμε το εννοούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς και έστειλε μήνυμα σε κάποιους στα Βαλκάνια πως όταν ο ίδιος τονίζει την ισχύ της Ελλάδας, ως ισχυρότερης χώρας στη χερσόνησο, δεν το κάνει για να τους απειλήσει αλλά για να τους δώσει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη ως ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
«Εγώ ως χώρα με τον πολιτισμό και την ιστορία που έχω, έχω και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την περιοχή», διαμήνυσε προς όλους ο Νίκος Κοτζιάς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.