Φρεγάτες Belh@rra: Ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή

Από

Ιωάννα Ηλιάδη – Ioanna Iliadi

Φρεγάτες Belh@rra: Ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή; Υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία ή επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος;

Το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» που αναφωνούσε ο Γάλλος πρέσβης επί της φρεγάτας FREMM στο λιμάνι του Πειραιά πριν μερικούς μήνες, είχε το αίσιο -τουλάχιστον για την Γαλλία- αποτέλεσμα της πώλησης δυο  φρεγατών Belh@rra στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο που διαβάζουμε, επειδή απειλούμαστε από την Τουρκία, παίρνουμε κι εμείς φρεγάτες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Κάπως έτσι είναι πάνω κάτω οι διθυραμβικοί τίτλοι των ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι Μητσοτάκης – Μακρόν συμφώνησαν να αγοράσει η Ελλάδα γαλλικές φρεγάτες.

«Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει κόκκινο με τα «επεισόδια» να διαδέχονται το ένα το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά θέλει να θωρακίσει τη χώρα και σχεδιάζει μια σειρά από σημαντικές κινήσεις. Σε πρώτο πλάνο δύο φρεγάτες» αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ.

Βέβαια η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο χρόνια τώρα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία μάλλον. Αν κάθε φορά που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο αγοράζαμε φρεγάτες, τότε μάλλον θα έπρεπε να διαθέταμε τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο πολεμικών πλοίων, αλλά αυτό φυσικά δεν συμβαίνει.

Εν πάσει περιπτώσει, η επιλογή των γαλλικών φρεγατών – ανεξάρτητα βεβαίως με την αιτιολόγηση περί τουρκικής προκλητικότητας- είναι από τις καλύτερες όπως όλα δείχνουν.

Η Ελλάδα για να πάρει αυτές τις δυο φρεγάτες, θα δανειστεί και πάλι από τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία (δεν γνωρίζουμε το επιτόκιο του δανεισμού) και βέβαια για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει μέσα στο 2019 να δώσει 300.000.000 ευρώ ζεστά ως εγγύηση.

Μέχρι στιγμής, από όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας: Η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα κατασκευής των γαλλικών φρεγατών.

Αν είχε συμφωνηθεί κάτι, εκτιμούμε ότι οι λεπτομέρειες θα γίνονταν γνωστές και με πηχυαίους τίτλους θα μαθαίναμε ότι από τα τόσα εκατομμύρια που θα μας δανείσουν για να αγοράσουμε τις φρεγάτες, ένα ποσοστό θα επιστρέψει σε ελληνικές εταιρίες με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Πολύ φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Βεβαίως περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.