«Λαγοί» για το μακεδονικό, τον εκβιασμό του ΔΝΤ και τις… έρευνες της CIA

Σημαντικές αποκαλύψεις για την εγχώρια πολιτική σκηνή έχουν προκύψει από τις διαρροές των WikiLeaks, με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας το 2008 στο μακεδονικό ζήτημα, την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με το ελληνικό χρέος, αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ που επιδίωκαν αύξηση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση το 2016 μέσω της υιοθέτησης περαιτέρω επώδυνων μέτρων.

«“ΝΕΑ”, “ΑΝΩ”, “ΒΟΡΕΙΑ”, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε πολλά στον αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή διατηρούσε διαφορετική στάση. Οπως προκύπτει από απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τα WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν από το Documento, το 2005 η Ελλάδα συμφώνησε με την πρόταση του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς να υπάρχει το «Μακεδονία» ως συνθετικό της ονομασίας της πΓΔΜ.

Στις συναντήσεις με την πρεσβεία –όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα– η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει διανύσει το 80% του δρόμου για τη συμφωνία. Στις 9 Αυγούστου 2007 ο Αμερικανός επιτετραμμένος Τομ Κάντριμαν ρώτησε τον εξ απορρήτων του Κ. Καραμανλή Πέτρο Μολυβιάτη τι εννοούσε με αυτό η ελληνική κυβέρνηση. Ο Μολυβιάτης απάντησε ότι η Ελλάδα είχε δεχτεί από το 2005 τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Στη σωρεία συναντήσεων –συμμετέχουν και ο Κ. Καραμανλής και η Ν. Μπακογιάννη– που τελούνται από το 2007 έως και το 2008 φαίνεται σαφέστατα πως ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά επέλεξε τη διπλή ονομασία (άλλη στους διεθνείς οργανισμούς και άλλη στο εσωτερικό της χώρας) αλλά η θέση τελικώς οριστικοποιείται ως «σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία προς πάσα κατεύθυνση», erga omnes.

Σε συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στις 5 Ιανουαρίου του 2008, αναφέρθηκε σε τηλεγράφημά του ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, στο οποίο ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιδίωκε «αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύνθετο όνομα “Νέα”, “Ανω”, “Βόρεια”, οποιαδήποτε Μακεδονία» για χρήση στα διεθνή φόρουμ και ένα άλλο όνομα (δηλαδή το συνταγματικό όνομα) για εσωτερική χρήση».

Να σημειωθεί πως από τις διαρροές των WikiLeaks αποκαλύφθηκε ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπέρ της ονομασίας με συνθετικό «Μακεδονία»: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί το “Ανω” ή “Νέα”».

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΜΣΕΝ – ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ

Στις 2 Απριλίου 2016 τα WikiLeaks δημοσίευσαν τηλεφωνική συνομιλία που φέρεται να έλαβε χώρα τον Μάρτιο του ίδιου έτους μεταξύ του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν και της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Στην τηλεφωνική συνομιλία τα δύο στελέχη του ΔΝΤ φαίνεται να προγραμμάτιζαν να απειλήσουν τη Γερμανία ότι το ταμείο θα αποχωρούσε από την τρόικα εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία με την Κομισιόν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίαζαν ότι απαιτείται εκ μέρους του ταμείου μια απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, η οποία θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προκειμένου όλες οι πλευρές να συνταχθούν με όσα προτείνει το ΔΝΤ.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Τα WikiLeaks είχαν αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα που παρουσίαζαν την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης το 2005 λόγω των αθρόων παραβιάσεων σε «αμφισβητούμενο» εναέριο χώρο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη διεμήνυσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά ακόμη και με μία παραβίαση την εβδομάδα και όχι με… 40 την ημέρα όπως συνέβαινε την επίμαχη περίοδο: «…η Τουρκία δεν χρειαζόταν να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο για να περάσει πολιτικό μήνυμα, θα μπορούσαν, είπε, να στέλνουν ένα την εβδομάδα και να επιτυγχάνουν το ίδιο».

Η CIA, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μια ακόμη διαρροή των WikiLeaks που αφορούσε την Ελλάδα σχετιζόταν με προσπάθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών –υπό την καθοδήγηση της CIA– να μάθουν λίγο πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» των γαλλικών κομμάτων σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Σε αυτήν τους την προσπάθεια οι μυστικές υπηρεσίες κινητοποίησαν πράκτορες και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης ώστε να μάθουν τον βαθμό έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Η… ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Αξιοσημείωτη ήταν η διαρροή από τα WikiLeaks ενός εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας από το 1978, στο οποίο γινόταν αναφορά στο ότι η Ελλάδα «είναι ένα έθνος σε αναζήτηση ταυτότητας» που «μπορεί να επιλέξει να προσδεθεί στην Ευρώπη – μια επιλογή που θα διασφάλιζε τα δικά μας πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα».

Στο έγγραφο της πρεσβείας υπάρχει αναφορά και στον Ανδρέα Παπανδρέου: «Μέσα στα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει σχεδόν οποιαδήποτε δυνατή άποψη στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Μόνο ο σχεδόν παθολογικός αντιαμερικανισμός του έχει παραμείνει σταθερός».

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως «…παραμένει ο ισχυρότερος μεμονωμένος ηγέτης αυτής της χώρας, ο οποίος μοιράζεται πολλούς από τους σκοπούς μας». 

Περιοδικό Hot Doc #182, «Μάρτυρες στο όνομα του κοινού καλού», 30/6/2019

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.